Samsung, Ar-Ge merkezinde önce 4G'ye odaklanacak

Samsung Electronics, Türkiye’deki ilk Ar-Ge merkezini İstanbul Pendik’teki Teknopark İstanbul alanında açtı. Yerli bir şirket olan Semper-Tech iş ortaklığıyla, SLabs adı altında açılan merkezin açılış töreninde konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de son on yılda Ar-Ge alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek “2002’de Ar-Ge harcamaları 3 milyar dolar iken, şu anda 15 milyar doları aştı. Buradaki en önemli gelişme özel sektör alanında. 10 yıl önce Ar-Ge harcamalarının üçte biri özel sektör, üçte ikisinden fazlası ise devlet tarafından gerçekleştirilirken; 2014 itibariyle bu oran özel sektör lehine gelişerek yüzde 50’nin üzerine çıktı” dedi. Hali hazırda Türkiye’de 10 binin üzerinde Ar-Ge çalışanı, 200 binin üzerinde de yazılımcı olduğunu dile getiren Acarer, yaşanan bu gelişmede 6 yıl önce verilen 3G lisanslarına konulan iki maddenin etkili olduğuna dikkat çekti. “Lisans alan işletmeci en az 500 Ar-Ge elemanı istihdam etmek zorundaydı. Ayrıca temin edilecek yazılım ve donanımın en az yüzde 50’sinin Türk firmalarından alınması gerekiyordu. Bunun şu anda denetimini yapıyoruz ve bu şartlara büyük ölçüde uyulduğunu görüyoruz” diyen Acarer, 4G lisanslarında da bu şartların konulmasının beklendiğini ifade etti.
Açılışa katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise Türkiye ekonomisinin gelişmesinde Ar-Ge merkezlerinin oldukça önemli olduğunu dile getirerek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak yarı iletken sanayine girmeye karar verdik. Artık Türkiye’de çip üretilmeye başlanacak.  Bu sanayi çok önemli, çünkü yarı iletken teknolojisinde üretim yapmayan bir ülkenin Samsung gibi şirketlere sahip olması düşünülemez” dedi. Nisan ayı içinde Gebze bölgesinde temeli atılması planlanan 3 milyon metrekare büyüklüğündeki “Bilişim Vadisi” projesini hatırlatan Kavranoğlu, yarı iletken üretim tesisinin de buraya yakın olabileceğini sözlerine ekledi. Ayrıca yüksek öğretim sisteminin değişmesi gerektiğine vurgu yapan Kavranoğlu, “Her yıl üniversiteden mezun olan 550 gencimize 100 bin TL’lik tekno-girişim sermaye desteği veriyoruz. Geçtiğimiz yıl destek verebileceğimiz 270 proje ancak bulabildik. 77 milyonluk bir ülkeyiz. 180 üniversitemiz var, ama 550 proje çıkaramadık” diye konuştu.
4G dönemine denk gelmesi tesadüf değil
Yaptıkları yatırımı “Türkiye, küresel pazarlar içinde bizim için en önemli ülkelerden biri. Bu açıdan Türkiye’yi, Samsung’un Ar-Ge merkezi noktalarından biri olarak seçtik” şeklinde değerlendiren Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ar-Ge merkezimizin açılışının, Türkiye’de 4G çalışmalarının hızlandığı bugünlere denk gelmesi tesadüf değil. 4G konusundaki küresel bilgi birikimimizi, yerel bilgi ve geri bildirilmlerle besleyerek büyütmeyi hedefliyoruz. Ar-Ge merkezimiz, Türkiye’de yazılım ve uygulama geliştirme yolunda, attığımız önemli bir adımı temsil ediyor. Çalışmalarımızda çoğunlukla eğitim ve sağlık konularına odaklanacağız. Her yıl daha da gelişecek Ar-Ge takımımızda, eğitimi ve yetenekleri ile geleceği parlak mühendisleri istihdam edeceğiz.”
Semper-Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Şahin Albayrak ise “Slabs; Samsung ve Semper’in ortak olarak kurduğu bir çalışma platformudur. Semper olarak Almanya’daki tecrübemizi burada da değerlendirmek istiyoruz. Samsung dünyanın en büyük teknoloji şirketi ve biz birbirimizi çok iyi tamamlıyoruz” diye konuştu.
 
 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu