Schengen vizesi dijitalleşiyor

Yeni sistem sayesinde, vize almak isteyen kişiler mobil cihazlarına vizeyi indirebilecekler.

Avrupa Birliği Konseyi ile Avrupa Parlamentosu, Schengen vizelerinin dijital hale dönüştürülmesi konusunda yeni bir yasa tasarısı üzerinde anlaştı. Yasa tasarısının yürürlüğe girmesiyle birlikte, pasaportlara yapıştırılan vizeler dijital bir formata dönüşecek ve internet üzerinden 2 boyutlu barkodlar aracılığıyla verilebilecek.

Yeni sistem sayesinde, vize almak isteyen kişiler mobil cihazlarına vizeyi indirebilecekler. Vize başvurusu yapacak olanlar da çeşitli dillerde vize taleplerini internet üzerinden iletebilecekler. Başvurular ise, tek bir internet platformu üzerinden işlenecek. Gerekli belgeler, bu platform aracılığıyla yüklenebilecek ve vize ücreti de buradan ödenebilecek.

Başvurularını çoklu ülke ziyareti için yapan kişilere, başvurunun hangi ülke tarafından alındığı bilgisi verilecek. Sistem, AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleri ve veritabanlarıyla uyumlu şekilde çalışacak. Schengen ülkelerinin konsolosluklarına ilk kez vize başvurusu yapacak olanlar, biyometrik verileri geçerli olmayanlar ve yeni pasaport alanlar hala fiziksel olarak başvuru yapmak zorunda kalacaklar.

Schengen vizesinin dijitalleşmesiyle birlikte, maliyetlerin azalması, vize başvurularının hızlanması ve kolaylaşması hedefleniyor. AB, aynı zamanda bu sayede Schengen bölgesinin güvenliğini da artırmayı amaçlıyor. Yasa tasarısının, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmi olarak onaylandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu