Sermaye piyasalarında dijital dönüşüm başladı

Borsa İstanbul, Bistech dönüşümü ile 22 yıllık sermaye piyasası altyapı ve uygulama parkını Nasdaq’ın da merkezinde olduğu yeni teknolojilerle yeniledi.

Bu dönüşümü 100’ü aşkın aracı kurum-veri yayın kuruluşu-yazılım şirketi, Takasbank, MKK, Borsa İstanbul ve Nasdaq’dan 650 kişinin Stockholm, Sydney, Denver ve İstanbul proje ofislerinde 2 yıllık çalışması ile tamamladı. Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Adnan Metin, “İMKB, VOB ve İstanbul Altın Borsası’nın 2013 yılında birleştirilmesi ile başlayan ve dünyanın önde gelen borsalarından Nasdaq ile yapılan stratejik ortaklıkla devam eden BISTECH dönüşüm programının ilk fazı Kasım 2015 itibariyle devreye alındı ve Borsa İstanbul’da Nasdaq teknolojisi ile ilk işlem 30 Kasım 2015’te gerçekleştirildi” dedi.

Uluslararası bir teknoloji organizasyonu haline gelecek

İlgili Makaleler

İki aşamada devreye alınacak BISTECH dönüşüm programı kapsamında Kasım’da hayata geçirilen ilk fazda, Pay Piyasası’nda Borsa işlem sistemi ve takas sisteminin yanı sıra gözetim, risk yönetim sistemleri gibi tüm çevresel sistemler dönüşümün içinde yer aldı. BISTECH kapsamında 2016 yılının sonunda hayata geçirilecek olan ikinci fazda ise Vadeli İşlem ve Opsiyon, Borçlanma Araçları ve Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasaları işlem sistemlerinin devreye alınacağını belirten Metin, “Böylece Borsa Istanbul Türkiye içinde öngörülen aşamaları tamamlamış olacak. Borsa İstanbul, bu proje çerçevesinde startejik ortalıklar ve teknoloji transferi sayesindeedindiği tecrübelere, transfer ettiği teknolojiyeyapacağı geliştirmeler ve eklemeler ile ülkemizin küresel finans alanında rekabette ön sıralara geçmesini sağlayacaktır. Borsa Istanbul elindeki teknoloji ve bilgiyi ürünleştirerek satan uluslararası bir teknoloji organizasyonu haline gelecek adımları atmakta” diye konuştu.

Hem yerli hem yabancı yatırımcı için cazip

Esnek bir yapıya sahip olan yeni BISTECH sistemiyle yeni ürünlerin ve pazarların piyasaya sunulmasının kolaylaştığını söyleyen Adnan Metin, şöyle devam etti: “Eski teknolojiye göre 10 kat daha hızlı bir sistemin de kapıları aralanmış oldu. Takasbank ile sistemlerimizin birleşmesi sayesinde operasyonları merkezileştirerek verimlilik sağlandı. Dünya standartlarında bir teknolojiyi devreye alarak küresel yatırımcıların Borsa İstanbul’a güvenli erişimi mümkün hale geldi. Nasdaq’ın uluslararası tecrübesinden de yararlanarak piyasalarımızı geliştirdik, hem yerli hem de yabancı yatırımcı için daha cazip bir sermaye piyasası merkezi haline geldik.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu