Sosyal medyada yeni tehdit: Meta, Çin’in artan manipülasyon taktiklerini ifşa etti

Meta'nın yeni raporunda, 2023 yılında beş Çinli sahte hesap ağını çökerttiği ve bunun bu yıl herhangi bir ülke arasında en yüksek rakam olduğu belirtiliyor.

Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta’ya göre Çin, sosyal medyada diğer ülkelerdeki insanları manipüle etme çabalarını artırarak Rusya ve İran’ın ardından yabancı etki operasyonlarının en yaygın üçüncü kaynağı haline geldi.

Şirket Perşembe günü yayınladığı yeni bir raporda, Meta’nın 2023 yılında beş Çinli sahte hesap ağını çökerttiğini ve bunun bu yıl herhangi bir ülke arasında en yüksek rakam olduğunu belirtti. Meta’nın Çin merkezli bir sahte hesap kampanyasını ilk kez kaldırdığı 2019 yılına kıyasla önemli bir artış söz konusu.

Meta’nın küresel tehdit istihbaratı lideri Ben Nimmo, “Bu, 2020 ile karşılaştırıldığında tehdit ortamındaki en önemli değişiklik.” dedi.

Meta’nın durdurduğu Çin operasyonlarının hedefleri arasında Sahraaltı Afrika, Orta Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanlar yer alıyor. Nimmo, kampanyaların çalışma biçimlerinin büyük farklılıklar gösterdiğini ancak odak noktalarının Pekin’in insan hakları sicilini savunmaktan hükümeti eleştirenlere saldırmaya kadar Çin’in çıkarlarını desteklemek olduğunu söyledi.

“Burada bir tür küresel talimat var. Ve pek çok farklı taktik kullanıyorlar. Bu yüzden kişilik oluşturmaya çalışan küçük operasyonlar gördük. Büyük, hantal, bir tür spam ağları kullanan daha büyük operasyonları da gördük.” dedi. “Çin menşeli olanlar dışında ortak payda, hepsinin gerçek bir izleyici kitlesi elde etmek için mücadele ediyor olması.”

Meta son olarak bu yılın üçüncü çeyreğinde Çin merkezli iki operasyonu çökertti. Bunlardan biri, Amerikalıları taklit eden ve iç politika ve ABD-Çin ilişkileri hakkında paylaşımlarda bulunan yaklaşık 4.800 Facebook hesabından oluşan bir ağdı.

Sahte isimler ve internette başka yerlerden kopyalanan profil resimleri kullanan hesaplar, X’te Amerikalı politikacıların gönderilerini kopyalayıp yapıştırdı. Kopyalama işlemi, aralarında Demokrat Partili California Temsilcisi Nancy Pelosi, Arizona Senatörü Mark Kelly ve Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ın yanı sıra Cumhuriyetçi Partili Ohio Temsilcisi Jim Jordan, Tennessee Senatörü Marsha Blackburn ve Florida Valisi Ron DeSantis’in başkanlık kampanyası savaş odasının da bulunduğu siyasi partileri kapsadı.

Meta raporunda, “Bu yaklaşımın partizan gerilimleri arttırmak, bu politikacıların destekçileri arasında kitleler oluşturmak ya da orijinal içerik paylaşan sahte hesapların daha gerçek görünmesini sağlamak için tasarlanıp tasarlanmadığı belirsiz.” dedi.

Gönderiler açıkça kopyalanmış, bazılarında retweet anlamına gelen “RT” ve X kullanıcı adından önce kullanılan @ sembolü gibi ifadeler yer alıyor. Bazı hesaplar X’in sahibi Elon Musk’ın gönderilerinin yanı sıra haber makalelerine ve gerçek kişilerin Facebook gönderilerine bağlantılar paylaştı. Meta, hesapları gerçek kullanıcılardan etkileşim alamadan kaldırdığını söyledi.

Meta’nın kaldırdığı diğer ağ ise daha küçük ama daha karmaşıktı. Bu ağ 13 Facebook hesabı ve çoğunlukla Tibet ve Hindistan’ı hedef alan yedi gruptan oluşuyordu. Hesaplar gazeteci, avukat ve insan hakları aktivisti gibi davranıyordu. Bazıları aynı isimleri ve profil resimlerini X’te de kullanıyordu.

Bölgesel haberler, spor ve kültür hakkında paylaşımlarda bulunmuşlar, Dalai Lama’yı eleştirmişler ve Hindistan ordusunu, sporcularını ve bilimsel başarılarını överken Hindistan hükümetini yolsuzlukla suçlamışlardı. Bir avuç hesap ise Amerikalı gibi davranarak ABD haber kaynaklarına bağlantılar paylaştı. Meta, gruplar kapatılmadan önce yaklaşık 1.400 hesabın gruplardan birine katıldığını söyledi.

Nimmo, iki kampanyadaki zıtlığın Çin merkezli ağların kullandığı taktiklerin çeşitliliğini gösterdiğini söyledi. “Çin [etki operasyonları] için geçerli olabilecek tek bir oyun kitabı yok.” dedi.

Meta her iki ağı da Çin’deki belirli bir aktöre bağlamadı. Şirket daha önce kesintiye uğrayan diğer operasyonları Çin hükümetine, bilişim firmalarına ve Çin kolluk kuvvetlerine atfetmişti.

Devlet aktörlerinin 2024’te dünya çapında seçimleri hedef alması bekleniyor

Nimmo, 2024 yılında ABD, Tayvan, Hindistan ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere bir dizi seçimin yapılacak olması nedeniyle Çin operasyonlarının bu ülkelerde Çin ile ilişkilerin tartışılmasını hedef alacak şekilde “dönebileceğini” söyledi. Bu da Rusya ve İran’ın beklenen operasyonlarına eklenecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu