SpaceX ve Starship: Uzayda yakıt ikmalinde dev adım!

Bu gösterim, Starship içinde kendiliğinden 10 metrik ton sıvı oksijen aktarımını içerecek.

SpaceX, Starship fırlatma sisteminin üçüncü testine hazırlanıyor. Bu test, NASA’nın Artemis Ay programı ve derin uzay görevlerinin gelişimi için önemli bir kilometre taşı olacak. Test, düşük Dünya yörüngesinde, Starship’in orbital yakıt ikmali teknolojisi gösterimi içerecek. Önceki Starship test uçuşunda, her iki aşamanın patlamasına rağmen, önemli başarılar elde edildi. Bu testlerin biri, sahne ayrılmasını geliştirmek için yeni bir sıcak aşama manevrası gösterimi idi.

Yaklaşan test, Starship’in üst aşamasının yörüngedeyken yakıt ikmali yapma zorluğuna odaklanacak. SpaceX, NASA ile 53.2 milyon dolarlık bir sözleşme çerçevesinde, yörüngede yakıt aktarımı için Starship tankerlerini kullanmayı planlıyor. Bu gösterim, Starship içinde kendiliğinden 10 metrik ton sıvı oksijen aktarımını içerecek ve uzun vadeli kriyojenik sıvı yönetimi teknolojisinin geliştirilmesi için kritik bir adım olacak​​.

SpaceX ve Starship: Uzayda Yakıt İkmalinde Dev Adım!
SpaceX ve Starship: Uzayda Yakıt İkmalinde Dev Adım!

Starship programının başarısı, özellikle Artemis 3 insan iniş sistemi için NASA ile SpaceX’in sözleşmesinin bir parçası olduğu için yakından takip ediliyor. Starship gelişiminin yavaş ilerlemesiyle ilgili endişeler ortaya çıktı ve Artemis 3 görevinin 2027’ye kadar ertelenebileceği öne sürüldü. Propellant transfer testi, programın mevcut başarılarının ötesine geçecek, ancak üçüncü uçuşun kesin zamanlaması hala belirsiz. SpaceX CEO’su Elon Musk hızlı bir dönüş önerse de, Federal Havacılık İdaresi ve SpaceX tarafından gerekli incelemelerin ardından, 2024’ün başlarında bir fırlatma daha makul görünüyor​​.

Bu test, SpaceX ve NASA için, Starship’in yeteneklerini ilerletmede ve uzay keşfindeki bir sonraki dev adıma bir adım daha yaklaşmada kritik bir an olacak​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu