Elon Musk, Starlink uydularının faaliyetlerini sonlandırabilir. İşte nedeni!

Raporlar, uydu internet servisinin SpaceX'in finansal hedeflerine ulaşmakta zorlandığını öne sürüyor.

Starlink, her ne kadar geçen yıl 1,4 milyar dolar gelir elde etse de bu, SpaceX’in 2015’te hizmet için yaptığı ilk tahminlerin çok gerisinde kaldı. Starlink’in ne kadar para kazandığı uzun zamandır bir gizemdi. Ancak yeni bir rapor, uydu internet servisinin SpaceX’in finansal hedeflerine ulaşmakta zorlandığını öne sürüyor.

The Wall Street Journal’a göre Starlink, geçen yıl 1,4 milyar dolar ve 2021’de 222 milyon dolar gelir elde etti. Yıllık büyüme kesinlikle güçlü oldu, ancak gelir hala şirketin ilk tahminlerinin çok altında. Journal, SpaceX’in yatırımcılara yaptığı 2015 tarihli bir sunumu aktarıyor ve bu sunumda şirketin Starlink’in 2022 yılına kadar neredeyse 12 milyar dolar gelir ve 7 milyar dolar işletme kâr üretmeyi öngördüğünü gösteriyor.

Starlink Uyduları
Starlink Uyduları

Ayrıca, şirket başlangıçta Starlink’in 2022 yılına kadar 20 milyon aboneye sahip olacağını tahmin ediyordu. Ancak Aralık ayında SpaceX, sadece 1 milyon aktif abone olduğunu bildirdi.

Açıkça, şirket ilk hedeflerine ulaşmaya yakın bile değil. Ancak SpaceX, uydu internet sisteminin gelişimini yavaşlatan düzenleyici denetim ve şirketin Starship aracındaki gecikmeler nedeniyle 2015 tarihli yatırımcı sunumundan bu yana hedeflerini revize etmiş olabilir.

Yine de, hizmeti çevrimiçi tutmak için yeterli gelir elde etmek kritik öneme sahiptir. Starlink, Ukrayna savaşında sistemin kullanılmasından da anlaşılacağı gibi, uydu internet bağlantısı için lider olarak ortaya çıktığı bir gerçek. Ancak Starlink uyduları, Dünya’nın atmosferine inip yanmadan önce gezegenin etrafında sadece yaklaşık beş yıl yörüngede kalacak şekilde tasarlanmıştır.

Sonuç olarak, SpaceX’in uydu ağını sürekli olarak yeni donanımla yenilemesi gerekiyor, bu da potansiyel olarak milyarlarca dolar daha sermaye harcaması gerektirecek. Starlink’in kâr edip etmediği de belirsizliğini koruyor. Bu nedenle, bazı kesimlerce Elon Musk’ın Starlink uydularının faaliyetlerini sonlandırabileceği düşünülüyor.

Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu