Su yüzeyindeki atıkları temizleyen robot

Jellyfishbot, çöpleri ve diğer atıkları yakalamak için dar alanlarda manevra yapan, tamamen elektrikli bir robot olarak karşımıza çıkıyor.

Su kirliliği limanlarda, marinalarda, göllerde ve kanallarda acımasız yüzünü göstermeye devam ediyor. Ülkemizde de artan deniz kirliliği ne yazık ki bir de temiz su içme kaynaklarının yok olması anlamına geliyor. İnsanlığı tehdit eden bir kirlilik çeşidi için IADYS şirketi, suda yüzen Jellyfishbot isimli robotu geliştirdi. Jellyfishbot, çöpleri ve diğer atıkları yakalamak için dar alanlarda manevra yapan, tamamen elektrikli bir robot olarak karşımıza çıkıyor.

Dar alanda esnek manevra kabiliyeti

75 litre atık toplayabilen Jellyfishbot, uzaktan kumandayla veya otonom olarak çalıştırılabiliyor. Otonom özellik için önce kullanıcıların uzaktan kumanda üzerinde haritalandırma yapması gerekiyor. Tam şarjlı bir Jellyfishbot altı ile sekiz saat arası çalışabiliyor. Robotun manevra kabiliyetini ise üç pervane sağlıyor. Böylece ileri, geri ve yana doğru hareket edebiliyor.

IADYS’nin kurucusu ve CEO’su Nicolas Carlési, “Akdeniz’de dalış yaptığım zaman gözlerim açıldı ve durumun aciliyetini kavradım. Robotik becerilerimi deniz ortamının hizmetine sunan bir proje başlatmaya işte o an karar verdim.” diyor. Carlési, 2016 yılında IADYS’i Fransa’nın güneyinde kuruyor. Şirket deniz dekontaminasyonu ile beraber robotik ve yapay zeka alanlarında da hizmet veriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu