Türksat 5A uzaya fırlatıldıktan 35 dakika sonra ilk sinyalini verdi

Türkiye'nin 5'inci nesil uydusu Türksat 5A, Space X firmasına ait Falcon 9 roketi ile saat 05.15'de Florida’da bulunan Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

Türksat AŞ’nin Gölbaşı Yerleşkesinde düzenlenen toplantıda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, uydunun başarılı bir şekilde fırlatılmasından mutlu ve gururlu olduklarını söyledi ve ekledi: “Türksat 5A uydumuzdan 35’inci dakikadan sonra ilk sinyal geldi. Uydumuz 4 ay sürecek yolculuğuna devam ediyor. Daha sonra testlerimizi yapacağız ve uydu faaliyete alınacak.”

Türksat 5A, istasyonlar aracılığıyla yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirildikten sonra “31 derece doğu” yörüngesine yerleşerek faaliyetlerine başlayacak. Kontrolü Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’ndan yapılacak uydu, yaklaşık bir ay boyunca bazı komutlar gönderilerek performans testlerinden geçecek. Testlerin sonucunda da uydunun yılın ikinci çeyreğinde hizmete başlaması hedefleniyor.

Önceki nesil uydulara kıyasla kapasitesi yüzde 45, ömrü ise iki kat daha fazla olan Türkiye’nin 5’inci nesil uydusu Türksat 5A, şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek şekilde hizmet sunacak. Türksat 5A, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’in bulunduğu geniş alanda 1728 MHz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

Türksat 5B uydusu haziran ayında fırlatılacak

5A uydusundan sonra 5B ve 6A uydularının da geleceğine değinen Karaismailoğlu, “Şu anda imalatları tamamlanan ve testleri yapılan Türksat 5B uydumuzu da haziran ayında fırlatmayı planlıyoruz.” dedi. Yerli ve milli Türksat 6A ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini paylaşan Karaismailoğlu, Türksat 6A’nın da 2022’nin ilk aylarında fırlatılmasının planlandığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu