Amazon ve SpaceX’ten tarihi iş birliği: Project Kuiper uyduları yörüngede!

Amazon'un bu anlaşmayla SpaceX için planladığı üç Falcon 9 roket fırlatması, 2025 ortasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Amazon, rekabetçi bir hamleyle, Project Kuiper uydu internet projesinin zamanında yörüngede olmasını sağlamak amacıyla SpaceX ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, SpaceX’in Falcon 9 roketlerini kullanarak 2025 yılında uyduları düşük Dünya yörüngesine göndermeyi kapsıyor. SpaceX, Amazon’un bu alandaki en büyük rakibi olarak görülüyor ve zaten 4,000’den fazla Starlink uydusu ile hizmet veriyor. Ayrıca, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahip olduğu Blue Origin ile de rekabet halinde olan SpaceX, roket fırlatma konusunda hız ve güvenilirlik açısından benzersiz bir konumda bulunuyor.

Amazon’un bu anlaşmayla SpaceX için planladığı üç Falcon 9 roket fırlatması, 2025 ortasında gerçekleşmesi bekleniyor. Amazon, Project Kuiper hizmetinin müşteri pilotlarını gelecek yılın sonuna kadar başlatmayı planlıyor ve bu hizmeti destekleyecek filoyu yakında konuşlandırmaya başlayacak. Ek olarak, Amazon’un United Launch Alliance’ın Vulcan roketi, Arianespace’ın Ariane 6 ve Blue Origin’in New Glenn roketleriyle de fırlatma anlaşmaları var. Ancak bu roketlerin gelişiminde yaşanan gecikmeler nedeniyle, ilk uçuşlarının bu yıl ve gelecek yıl arasında gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz.

Amazon SpaceX Falcon 9
Amazon SpaceX Falcon 9

Amazon, SpaceX ile yapılan ek fırlatmaların Project Kuiper’in konuşlandırma takvimini destekleyeceğini belirtti. Şirket, Project Kuiper uydularından en az yarısının 2026 yazına kadar işletimde olması gerektiğini, bu şekilde FCC lisans gereksinimlerini karşılayacağını ifade etti. Bu adım, Amazon’un kendi uydu internet ağını başlatma çabalarında önemli bir ilerleme olarak görülüyor​​​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu