Uber ‘in otonom araçları Las Vegas’ta

2023'te halka tamamen sürücüsüz bir hizmet sunmak amacıyla taksi yolculukları güvenlik sürücüleri tarafından izlenecek.

Uber’den oldukça önemli bir gelişme duyurusu yapıldı. Uzun zamandır beklenen bu gelişme takipçilerine ulaştı. Uber ve Motional sürücüsüz arabalar, Las Vegas’ta. Peki nasıl oldu?

Halka açık robot taksi uygulaması başlatan Uber, sürücüsüz hizmet sunma yolunda çok ciddi bir adım attı. Motional’ın Hyundai Loniq 5 otonom EV’ler kullanılarak başlatılan yolculuklar bu süreçte son derece önemliydi.

Uber ve Motional, çalışmalarına devam ediyor ve hız kesmeden ilerliyor. Aynı zamanda Uber Eats teslimatları da aynı şekilde Las Vegas’a doğru gelecek. Aslında bir süre önce Uber ve Motional arasında 10 yıl sürecek uzun soluklu anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın bir parçası olarak da otonom araç çağırma ve teslimat sunma işlemleri bulunuyordu. İşte bu noktada da Uber devreye giriyor.

Bahsedilen bu gelişme aslında 2023 yılının başlarında piyasaya sürülecek. Ayrıca taksi yolculukları da güvenlik sürücüleri tarafından takip ediliyor olacak. Sonuçta halka açık sürücüsüz bir hizmet sunmak o kadar da kolay değil. Beraberinde çok sayıda riski de getiriyor. Bunların yanı sıra uzmanlar, bu birliktelik için de kamu yolcuları açısından bakıldığında Uber’in elektrikli otonom sürüşü gerçekleştirmeyi başaran ilk AV şirketi olduğunu da söylemek gerekiyor.

Şimdi ise Las Vegas’a gelen bu araçların aslında hala sürücülü olduğunu söylemeliyiz. Çünkü çalışmalar devam ediyor ve bilinmeyen riskler de mevcut. Bunun önüne geçilebilmesi için önlem alarak test sürüşleri yapılmalı.

Buna ek olarak Motional ile ortaklık kuran Uber, otonom sürüşü tercih edecek kullanıcılar için ücretlendirmeyeceği pilot uygulamayı başlatıyor. Peki sistem nasıl çalışacak? Las Vegas’ta UberX ya da Uber Comfort Electric seçenekleri bulunan kullanıcılar, yakınlarında sürücüsüz bir araçla eşleşme şansına sahipler. Buna bağlı olarak da deneyimleme imkanını bulacaklar. Ama bu tamamen şans. Tabi bir eşleşme varsa da kullanıcılar teklifi onaylayabilecek ya da reddedebilecek.

Sürücüsüz bir Uber’e denk geldiyseniz ve ona binme şansını yakaladıysanız da uygulama içi düğmeye dokunmanız gerekecek, böylece arka kapının kilidi açılacak. Oldukça teknolojik değil mi?

Eğer bu uygulama tutarsa ve zaman içerisinde yayılırsa, bakarsınız etrafta artık sürücüsüz arabalar ya da taksiler görebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu