Uzayda tarımın ilk adımları: Çin Ay’da bitki yetiştiriyor!

Astronotlar uzay araçlarında bitki yetiştirebilirlerse, yanlarında daha az hazır gıda taşıyabilir.

Çin, Chang’e-4 uzay aracını Ay’ın uzak tarafına indirerek tarih yazdı ve Ay’da bitki yetiştirme deneyi yapan ilk misyon oldu. Bu misyon, Lunar Micro Ecosystem (LME) adı verilen mini bir biyosferi Ay yüzeyine taşıdı. Bu biyosferde, mikro yerçekimi ve kozmik radyasyon dışında, koşullar Dünya’dakilere benzerdi. LME, patates tohumları, pamuk tohumları, kolza tohumları, maya ve Arabidopsis thaliana (yaygın bir yabani ot) içeriyordu.

Uzayda Tarımın İlk Adımları: Çin Ay'da Bitki Yetiştiriyor!
Uzayda Tarımın İlk Adımları: Çin Ay’da Bitki Yetiştiriyor!

2019 yılında yapılan bu deneyde, pamuk tohumları dışında tüm bitkiler kısa sürede öldü. Yeni bir 3D rekonstrüksiyon, pamuk bitkisinin yaklaşık iki hafta sonra soğuk koşullara yenik düşmeden önce iki yaprak verdiğini gösteriyor. Bu bulgular, deneyin daha önce düşünülenden biraz daha etkili olduğunu gösteriyor.

Uzayda Tarımın İlk Adımları: Çin Ay'da Bitki Yetiştiriyor!
Uzayda Tarımın İlk Adımları: Çin Ay’da Bitki Yetiştiriyor!

Uzun süreli uzay misyonları gerçekleştirmek isteyen NASA veya diğer uzay kuruluşlarının, uzayda bitki yetiştirmeyi öğrenmeleri gerekiyor. Bu, astronotların uzun süreli uzay görevlerinde sağlıklı kalabilmeleri için gerekli. Besin takviyeleri ve hazır gıdalar zamanla bozulabilir ve radyasyon bu süreci hızlandırabilir. Bu nedenle, taze sebzelerin üretilmesi, astronotlara daha fazla besin sağlayacak ve yemekleri daha lezzetli hale getirecektir. Ayrıca, astronotlar uzay araçlarında bitki yetiştirebilirlerse, yanlarında daha az hazır gıda taşıyabilir. Uzayda bitki yetiştirmenin psikolojik avantajları da var. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda taze çiçeklerin ve bahçelerin, güzel bir atmosfer oluşturarak Dünya’da ve uzayda psikolojik iyi oluşumu desteklediği biliniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu