Vergi siteleri, kullanıcı bilgilerini Facebook’la paylaşıyor

Vergi beyannamesi web sitelerinin, kullanıcıların finansal bilgilerini Facebook'la paylaştığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde elde edilen bilgilere göre büyük vergi beyannamesi web sitelerinin, özel vergi mükellefi bilgilerini Facebook ile paylaştığı ortaya çıktı. Listelenen bazı şirketler arasında TaxAct, TaxSlayer ve milyarlarca dolarlık vergi devleri H&R Block ve Intuit yer alıyor.

Sistem her türlü çalışıyor

Meta ile paylaşılan bilgiler arasında isimler ve e-posta adresleri, yıllık gelir, dosyalama durumu ve geri ödeme tutarları dahil olmak üzere ilgili kişisel mali ayrıntılar yer alıyor. Veriler, bir web sayfasına eklenen bir javascript pasajı olan Meta Pixel aracılığıyla Facebook’a iletiliyor. Komut dosyası, hedeflenen Facebook reklamcılığı için bir web sayfasındaki kullanımı izliyor ve verileri toparlıyor. Uygulama, söz konusu kullanıcının herhangi bir Meta hesabı olup olmadığına bakılmaksızın çalışıyor.

Her yıl elektronik olarak dosyalanan 150 milyon vergi beyannamesinin çoğu, Meta Pixel kodunu kullanan siteler tarafından teslim ediliyor. TaxSlayer geçtiğimiz yıl tek başına10 milyondan fazla veriyi işlediğini iddia ediyor.

Bilgiler farklılık gösterebiliyor

Pixel tarafından gönderilen veriler bir şekilde genelleştirilmiş ya da gizlenmiş. Örneğin, TaxAct’in sitesi aracılığıyla gönderilen bir örneğin incelenmesi, düzeltilmiş brüt gelir alanının ve iade tutarının sırasıyla en yakın bin dolara yuvarlandığını gösteriyor. Ayrıca kod, Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’na uymak için bakmakla yükümlü olunan kişilerin adlarını gizliyor.

Intuit, TaxSlayer ve diğerleri dahil olmak üzere ek sağlayıcılar, verileri toplamayacakları konusunda açıklamada bulundu. Ayrıca web sitelerinde ve çevrimiçi vergi hazırlama yazılımlarında böyle bir veri toplama işlemi yapıldığından haberleri olmadığında ısrar ederken konuyu inceleyeceklerine dair söz verdiler.

Meta’nın Facebook veya Instagram web sitelerini kullanırken hakkınızda mümkün olduğunca fazla bilgi toplaması şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, çevrimiçi vergi beyannamesi verirken, müşterilerin hazırlık hizmetinin herhangi bir bilginizi mega şirkete devrettiği de görülüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu