Veri depolama satın alma rehberi

Son tüketici ya da küçük bir şirket olarak, cihazlarınıza bağlanabilir veri depolama aygıtına mı ihtiyaç mı duyuyorsunuz? O zaman satın alma yapmadan önce bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Elias Plastiras

Bugünlerde satın alabileceğiniz çok farklı depolama çözümleri var. İnce sabit sürücülerden, mobil cihazlara ve çok kullanıcılı ortamı destekleyen ağ bağlantılı büyük cihazlara kadar seçenekler zengin. Hatta Wi-Fi bağlantılı veya bulut özelliğine sahip çözümleri bulmanız da mümkün. Sizin için farklı türde sürücüleri denedik ve durumunuza hangi çözümün uygun gelebileceğini yazdık.

Dizüstü bilgisayarlar için dahili sabit sürücüler

En temel depolama birimleri olarak dahili sabit sürücüler gösterilebilir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarınızın içinde olan bu sürücülerin kapasiteleri 500GB ilâ 1TB arasında değişebiliyor. Masaüstü bilgisayarlar için 6TB’a kadar çıkabiliyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlardaki dahili depolamanın avantajlarını, seçeneğinin bol olması ve donanımda sorun yoksa her zaman erişebiliyor olmanız şeklinde sıralayabiliriz.
pc hard drivePC kullanıyorsanız, depolama alanınızı sabit sürücü sayısını artırarak genişletebilirsiniz. Ancak dizüstü bilgisayar kullanıcısı iseniz genellikle fabrika kurulumu ile sınırlı kalmak zorundasınız. Teknoloji konusunda maceracı değilseniz tabi…
Dizüstü bilgisayarınızın sabit sürücüsünü değiştirerek yükseltmek istiyorsanız bu durumda donanım inceliğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İnce dizüstü bilgisayarlarda 2.5 inç büyüklüğünde ve 7mm inceliğinde sabit sürücüler kullanılıyor. Bilgisayar kalınlaştıkça sabit sürücü kalınlığı da 9 mm’e kadar çıkabiliyor. Değiştirme işlemini kendiniz yapmadan önce dizüstü bilgisayarınızın inceliğinden emin olmalısınız.
Dizüstü bilgisayarlar için göz önünde bulundurulması gereken bir diğer seçenek katı hal sürücüleri (SSD). SSD’ler, sabit sürücülere göre birçok açıdan üstünler. Veri bulma ve yazma konusunda çok daha hızlılar. Hareket eden parçaları yok. Bu da onları çalışırken sessiz, taşırken hafif, güç kullanımı açısından da tasarruflu kılıyor.
Ultrabook tarzı birçok dizüstü bilgisayarın içinde mSATA veya M.2 türünde SSD sürücüler yer alıyor. 2.5 inç sürücüler gibi ayrı bölme yerine, ana karta bağlı durumdalar. Sürücü yuvası bulunmayan bu tarz notebook’ların depolama kapasitesinin artırılması kolay değil. Bunun yerine harici depolama çözümlerine bakılmalı.
SSD çözümlerinin kötü tarafı ise depolama kapasitelerinin sabit sürücülere göre sınırlı olması. Bu nedenle sadece SSD’li çözümlerin veri depolama yerine, hızı için tercih edilmesi gerekiyor. Her ikisini de sunabilen sürücüler en iyi çözüm.
Katı hal hibrid sürücüler (SSHD) hem SSD parçasını hem de 2.5 inç türünde sabit sürücüyü üzerinde barındırabilen bir sürücü çözümü. Hibrid bir sürücü, işletim sistemi ve kullanılan uygulamalara hız kazandırabilmek için düşük kapasiteli (8GB gibi) bir SSD kullanır. Bu tarz sürücünün en büyük avantajı ise sabit sürücünün 1TB veya daha yüksek kapasiteli olabilmesidir.
Bilgisayarınızın depolama kapasitesini artırmak istiyorsanız bu durumda dahili bir sabit sürücü eklemenizi tavsiye ediyoruz. Harici sürücüleri yedekleme yapmak için kullanmanız gerekiyor zaten.

1 2 3 4Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu