Veri merkezi geçişi, Avrupa dışında her yerde artış gösteriyor

Bulut hizmeti sağlayıcılarından gelen taleple gelişen tedarik zincirleri, Avrupa dışındaki pazarlardan olumlu bir sonuç elde ediyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapora göre veri merkezi anahtar gelirleri üçüncü çeyrekte yüzde 20 artarak bu yıl şimdiye kadarki en yüksek orana sahip oldu.

Küresel sevkiyatlar yüzde 10’luk bir bölüme sahip

Dünya pazarının birçoğu tümü veri merkezi değiştirme alanında çift haneli büyüme çizerken, EMEA çeyrek boyunca anahtarlama gelirlerinde düşüş yaşıyor. Analistler ise bunun büyük bir kısmının bölgede devam eden tedarik zinciri kısıtlamalarının yanı sıra güçlü makroekonomik durumlar ve artan enerji fiyatları karşısında yavaşlayan talebin bir sonucu olduğunu söylüyor.

Tahminlere göre bu oranın bir başka sebebi de bulut ve hiper ölçekli müşterilerin, veri merkezi anahtarlama pazarında büyük payı alarak 200 Gb/sn ve 400 Gb/sn ağ ekipmanının benimsenmesini yaklaşık iki milyon birime çıkarması. Aynı zamanda rapora göre, küresel sevkiyatların yalnızca yüzde 10’luk bir bölümü oluşturmasına rağmen, 200 Gb/sn ve daha hızlı anahtarlar üçüncü çeyrekte üç aylık gelirlerin yüzde 20’sini oluşturuyor.

İlgili Makaleler

İşe alımlar durdurulabilir

Kötüleşen ekonomik koşullara rağmen yeni yılda bulut sağlayıcıları ve hiper ölçekli müşteriler arasında 200 Gb/sn ve 400 Gb/sn anahtarların sağlıklı bir şekilde benimsenmesi bekleniyor. Bazı bulut ve hiper ölçekleyiciler, azalan talep karşısında işe alımların durdurulacağını ve işten çıkarmaların olacağını duyururken, Amazon ve Meta da dahil olmak üzere çoğu işletme, veri merkezi genişletmeleri ve altyapı yatırımları konusunda ilerleme kaydediyor.

Buna ek olarak, anahtarlama satışlarının büyük çoğunluğu da son yıllarda kurumsal ağların geçim kaynağı haline gelen 25Gbps ve 100Gbps ekipmanlarını kapsıyor. Bunun yakın zamanda değişmesi de pek olası görünmüyor. 40 Gb/sn anahtarlama donanımıyla fiyat eşitliği, işletmelerin birçoğunun 100 Gb/sn anahtarlar satın alarak ve bunları daha yavaş, daha ucuz optiklerle eşleştirerek geleceğe hazır olmayı seçtiğini söylüyor.

Henüz bitmeyen işler gelecek yıla dağılabilir

Bütün bunlara ek olarak uzmanlar, üçüncü çeyrekte gelirler güçlü kalırken, bunun çeyrek boyunca talebin bir yansımasından çok, geçen yıl verilen siparişlerdeki uzun birikmiş işlerin bir yan etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Bu çeyrekte tanınan gelirlerin çoğunun altı aydan daha uzun bir süre önce yapılan satışlara atfedilebileceğini de açıklıyor.

İşlerin tamamı, iyileşme belirtileri göstermesine rağmen henüz bitmemiş olan yarı iletken kıtlığının doğrudan sonucunu gösteriyor. Ayrıca uzmanlar anahtar teslim sürelerinin son aylarda bir yıldan fazla bir süreden 30-40 haftaya düştüğünü de söylüyor. İleriye bakıldığında, birikmiş siparişlerin gelecek yılın ortasına doğru da dağılması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu