Veri yönetimi, rekabet avantajı elde etmek için güçlü bir yol!

Daha iyi iş sonuçları için veri gücünü en üst düzeye çıkarmak adına işletmeler neler yapabilir? 

Kurumsal çapta veri yönetimi platformları, veri odaklı kuruluşların rekabet avantajı elde etmeleri veya avantajlarını sürdürmeleri için gerekiyor. Bu bağlamda analiz firması IDC yeni araştırmasında, veri yayılımı ve BT organizasyonlarının bunlarla nasıl başa çıkmaya hazırlandığına odaklandı.

BT liderlerinin %80’inden fazlasının veri yayılmasının kuruluşlarının bugün ele alması gereken en kritik sorunlardan biri olduğunu söylüyor. Şirketlerin yönetmesi gereken veri hacminin her iki yılda bir iki katından fazla olması beklendiğinden IDC analistleri, veri yayılımını yönetme zorluğunun gittikçe daha karmaşık olacağını tahmin ediyor.

BT liderleri COVID-19 krizini atlatmak için dijital dönüşüm girişimlerini hızlandırdıklarından, bulutun BT altyapılarının önemli bir parçası olduğunu ve veri yayılımını yönetme konusunda kritik bir yatırım alanı olacağını kabul ediyorlar. Liderler iş bilgileri için verilerden yararlanmaya çalışırken, veri merkezi konsolidasyonu ve bulut göçü, kendilerini pazarda farklılaştırma stratejilerinin merkezinde olacak.

Araştırma merkezleri, veri merkezlerini birleştirerek ve önce bulut stratejisini benimseyerek, daha verimli BT mimarileri elde edebilir ve kurumsal riskleri azaltabilir, ayrıca bulut dağıtımlarının esnekliğini ve ölçeklenebilirliğini artırabilir. CIO’ların %70’inde cloud-first uygulama dağıtım stratejisi bulunsa da az sayıda kuruluş, verilerinden tam potansiyeli elde etmek için etkili ve verimli bir işletme çapında veri yönetimi stratejisine ve platformuna sahiptir. Değerli veriler genellikle veri merkezleri, özel bulut ve SaaS uygulamaları gibi genel bulut konumlarına ve uzak konumlar, uç nokta cihazları ve özel IoT cihazları dahil olmak üzere uç noktalara yayıldığından bu zorluklar artmaya devam edecektir.

Değerli veriler artık yaygın olarak birden fazla fiziksel konuma ve farklı depo türlerine yayılıyor. Bu, veri yayılımı ve parçalanması problemi yaratıyor yani uygun paydaşların bilgili iş kararları vermek için doğru verileri nerede bulamayacağını veya nerede bulacağını bilmedikleri anlamına geliyor. Sonuç olarak, verilerini tam olarak kullanamıyorlar, en iyi şekilde çalışması için kurumsal görünürlüğe ihtiyaç duyan sağlam yapay zeka, makine öğrenimi, analitik ve uyumluluk çözümlerini sabitliyorlar. 

Peki daha iyi iş sonuçları için veri gücünü en üst düzeye çıkarmak adına işletmeler neler yapabilir? 

BT organizasyonları hala verilerinin değerinden yararlanmak için mücadele ediyor ve bu da sonuçları önemli ölçüde etkileyebiliyor. Şirket çapında bir veri yönetimi çözümü olmayan kuruluşlar, diğerlerine kıyasla %66 daha fazla operasyonel maliyete ve %67 daha yavaş pazara sahip olduğunu belirtiyor.

Buna karşılık, veri yönetiminde önde gelen yenilikçiler %69 daha fazla gelir ve %57 daha fazla kar elde ediyor. Bu önde gelen kuruluşlar aynı zamanda %72 daha fazla müşteri memnuniyetine sahip ve pazarda kalıcı liderlik potansiyeli yüksek olan %62 daha fazla yeni ürün ve hizmet uygulayabiliyor.

Kuruluşlar veri büyümesini yönetmeye hazırlıksız olsa da buraya odaklanmak işletmeler için sonuçları iyileştirebilecek. İşletmeler veri yönetiminin önemini anlasa da, birçoğu gelecekteki veri zorluklarına hazırlanmak için yeterli şey yapmıyorlar. Örneğin, kuruluşlarının veri kontrolü ve yönetimine yönelik mevcut yaklaşımına devam etmesi, iki yıl sonra veri yayılmasının büyük veya yıkıcı bir mesele olacaktır.

Öte yandan kuruluşların sadece %9.2’sinde tek bir merkezi veri yönetim sistemi veya platformu bulunuyor. Kuruluşların yönettiği ve ürettiği veri miktarı büyümeye devam edecek ve sonuç olarak, bugün sağlam bir veri stratejisi geliştirmeyen kuruluşlar, veri yayılımı ve parçalanmasıyla ilgili gelecekteki zorluklar için hazırlıksız olacaktır.

Bulut girişimleri bu dijital dönüşüm girişimleri için kritik öneme sahiptir ve BT ekipleri bulut bilişim yatırımlarına (özel, genel, karma ve çok sesli) en yüksek kurumsal öncelikleri olarak atıfta bulunurlar. Kuruluşlar, çok sesli bir ekosisteme geçerek mevcut ortamlarını modernize etmeye çalışsalar da, çoğu hala bunu yaparken önemli zorluklarla karşılaşıyor.

Kuruluşların bu geçişte etkili bir şekilde gezinmelerine yardımcı olmak için buluttan önce bir çözüm aramaları gerekiyor. Analistler, veri yayılımı risklerini, geleceğe dönük BT ortamını azaltacak ve veri yönetimi yeniliğini artıracak bir teknoloji çözümü ararken aşağıdaki öğelerin aranmasını öneriyor: Birleştirilmiş platform, merkezi politika motoru, meta veri yönetimi, API tabanlı genişletilebilirlik ve verileri arama, alma ve sınıflandırma yeteneği…

Olumlu iş sonuçları veri yönetimi çözümlerinden kaynaklanır. Analistlere göre, daha sofistike bir bulut veri yönetimi stratejisine sahip olan BT kuruluşları, zaten faydalarını topluyorlar. Öte yandan veri yönetimi inovasyon liderleri ayrıca meta veri zekasını stratejik olarak kullanabilir ve bu sayede verilerinin nasıl değiştiği, kime eriştiği, bulunduğu yere ve uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olabilir. Ek olarak kuruluşlar, silolar arasında verilere tek bir şekilde girerek, dizine ekleyerek ve erişerek, yerel verilerin değişmezliğiyle hassas veri maruz kalma riskini sınırlandırabilir, tüm ortamlarında veri yönetimini basitleştirebilir ve verilerinden kritik öngörüleri açabilirler.

Önde gelen yenilikçi şirketler nihayetinde, verileri tek bir platformda birleştirmek, akıllı politika motorlarını dağıtmak, iş akışlarını otomatikleştirmek ve veri yönetimini basitleştirmek için uygulamalar ve politikalar da dahil olmak üzere stratejik veri yönetimi yenilikleri yoluyla rekabet avantajı elde etmek için verileri kullanıyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu