VPN şirketleri yeni veri yasası sonrası Hindistan’dan çekilebilir

Yeni uygulamaya göre, VPN sağlayıcılarının Hindistan'daki tüm kullanıcılardan doğru ve ayrıntılı bilgileri kaydetmeleri gerekecek.

Hindistan hükümetinin Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi (CERT-In) tarafından 28 Nisan’da yayınlanan Thr emri, VPN sağlayıcılarının varlıklarını ülkeden tamamen kaldırmasına yol açabilir. Thr emri doğrultusunda potansiyel siber suçların araştırılmasına yardımcı olmak için ülkede faaliyet gösteren tüm VPN şirketlerinin kullanıcı verilerini beş yıl veya daha uzun süre saklamasını ve siber olayları altı saat içinde rapor etmesini gerektiriyor.

Yeni kuralların iki ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor

Yeni uygulama yürürlüğe girdikten sonra Hindistan, sağlayıcıların hiç bulunmadığı veya sunucularını kaldırdığı Kuzey Kore, Rusya ve Çin gibi ülkelere katılabilir. Bilindiği gibi VPN’ler, kullanıcı verilerini şifrelerken seçtikleri bir ülkede internet üzerindeki bir IP adresine erişim sağlıyor. Cihaz IP adreslerini uzak bir sunucuda barındırılan geçici bir IP adresiyle değiştirerek kullanıcıların kimliklerini koruyor.

Yeni uygulamaya göre, VPN sağlayıcılarının Hindistan’daki tüm kullanıcılardan doğru ve ayrıntılı bilgileri kaydetmeleri gerekecek. Bu bilgiler; kullanıcıların aboneliklerini iptal etseler dahi geçerli adlarını, kullanım sürelerini, kendilerine tahsis edilen IP’lerini, e-posta adreslerini, kayıt sırasındaki zaman damgasını, geçerli adreslerini ve en az beş yıllık iletişim numaralarını içeriyor. Bu kadar hassas ve önemli verinin depolanması ise siber risk anlamına geliyor.

Hindistan ise yeni uygulama konusunda katı. Uzmanlar karşı çıkan şirket yöneticilerinin hapis cezasına çarptırılma ihtimali olduğunu belirtiyor. Birçok kişi, yeni siber uygulamanın risk altında olan mahremiyet ve ifade özgürlüğü haklarına yeni bir darbe olarak algılıyor.

Dünyanın en büyük sağlayıcılarından biri olan NordVPN, Hindistan’dan çekilebileceğini ifade ediyor. NordVPN’in ana şirketi Nord Security’nin sözcüsü Patricija Cerniauskaite, “Müşterilerimizin gizliliğini korumaya kararlıyız, bu nedenle başka seçenek kalmazsa sunucularımızı Hindistan’dan kaldırabiliriz” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu