Windows 11 kullanıcı verileri topluyor

Araştırmalar, Windows 11 sisteminin kullanıcılarının çok sayıda verisini üçüncü taraf işletmelere gönderdiğini kanıtladı.

Yapılan araştırmalara göre, Windows 11 düşünülenden daha fazla veri topluyor. Sonuçlara göre toplanan bu veriler de üçüncü taraf web siteleriyle paylaşılıyor ve buna dair kanıtlar bulunuyor.

Windows 11 genel olarak bakıldığında, otomatik olarak etkinleştirilen bir telemetri ve veri toplama özelliğine sahip. Araştırmayı yapanlar, Windows 11 sisteminin kullanıcılarının çok sayıda verisini üçüncü taraf işletmelere gönderdiğini kanıtladı.

Microsoft, her yeni Windows sürümü yayınladığı zaman mutlaka tartışmalara sebep oluyor. Bazı kullanıcılar, eski sürümlerini severken bazıları daha farklı yenilikler istiyor. Buna ek olarak Windows 11 söz konusu olduğunda, çok sayıda kullanıcı bunun bir meta veri ve gizlilik kabusu olduğundan şikayet ediyor. Geri kalanlar ise genel performansına karşı memnuniyetsizliklerinden bahsediyor.

Yeni işletim sistemi kullanıcı verilerini nasıl topluyor?

Aslında Windows yapısı içerisinde, varsayılan olarak yüklenen ve etkinleştirilmiş bir veri toplama özelliği bulunuyor. Bu özellik, hizmetlerin kalitesini daha da fazla artırmak amacıyla cihazlar ve arka plandaki uygulamaların nasıl çalıştığı hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor.

Doğal olarak bazı kullanıcılar gizlilik endişeleri yaşıyor. Araştırmacılar arka planda gönderilen her türlü veriyi analiz etmek için özel bir uygulama kullanarak, 10 yıl önceki karşılaştırmanın nasıl olduğunu görmek için Windows 11 ve Windows XP karşılaştırdı. Toplayıcı uygulama, sorgu yapan web sitelerinin adlarını göstermek için DNS protokollerine göre filtreleme yapıyor. Sonrasında da Windows 11’in verilerini Microsoft ile hiçbir ilgisi olmayan işletmelere gönderdiğini belirtiyor. Aslında aynı adımlar altında denendiğinde, Windows XP sadece işletim sistemi güncellemesi için veri gönderiyor.

Bunların yanı sıra veri toplama, son zamanlarda fazlasıyla normalleştiriliyor. Siz de güncelleme geldiğinde telemetri seçeneğini manuel olarak kapatmalısınız, bu da teknolojiye ilgisi olmayanlar için fazlasıyla zor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu