Windows 11, yeni nesil Mac’lere geliyor

Windows 11, işletim sisteminin sanallaştırılmış bir şekli olarak sunulan Windows 11 Pro ve Enterprise'ın Arm sürümleriyle sınırlı olacak.

Microsoft, M1 ve M2 Apple silikon yongaları bulunduran Mac’leri çalıştıran kullanıcıların Windows 11’i Parallels Desktop sürüm 18 yardımıyla Apple donanımına yükleyebileceklerinin duyurusunu yaptı. Windows 11, işletim sisteminin sanallaştırılmış bir şekli olarak sunulan Windows 11 Pro ve Enterprise’ın Arm sürümleriyle sınırlı olacak.

Parallels, Mac sahipleri tarafından da Apple donanımında çalışan önceki Windows işletim sistemlerinin sanallaştırılmış örneklerini almak için çok uzun zamandır kullanılıyor. Sanallaştırma yazılımı ise 2021’den beri Apple silikon Mac’lerde destekleniyor ve Microsoft buna bağlı olarak Windows 11 kol kurulumlarına resmi iznini verdi.

Bununla birlikte, Apple’ın M1 yongası piyasaya sürülmeden önce, Mac’ler Intel CPU’lar ile destekleniyordu. Ayrıca kullanıcıların Windows 10’u bilgisayara yerel olarak yüklemek için sabit disklerini bölmelerini sağlayan bir yazılımı da desteklediğini belirtmek gerekiyor. Bu yöntemle de kullanıcılar hangi işletim sisteminin başlatılacağını seçebiliyor. Parallels ise Windows’u Mac’lerde çalıştırmak isteyenler için en popüler seçenek olma durumunu koruyor.

Sınırlamalar neler olacak?

Windows 11’i Mac’te çalıştırmak isteyen kullanıcıların karşılaştığı bazı dezavantajlar bulunuyor. Bunlardan birisi, Arm sürümünün Windows için oluşturulan uygulamaların düzgün çalışmadığı sorunlar. Bunun asıl sebebi ise yazılım sürücülerini genel olarak Windows 11 için değil, Arm tabanlı bilgisayarlar için Windows 11’e özel olarak geliştirilmesi gerekmesi. Bu, virüsten ve kötü amaçlı yazılımdan koruma ürünlerinin, yazdırma yazılımlarının ve çeşitli çevre birimlerinin düzgün çalışmasını etkileyecek kadar önemli.

Hatta Windows deneyimini değiştiren bazı yazılımlar da Windows 11 Arm’da sorularla karşı karşıya kalabilir. Ek sanallaştırma katmanı gerektiren uygulamalar ise burada desteklenmiyor. Windows kullanıcılarının Android ve Linux uygulamalarını Windows ile çalıştırmalarına izin veren yazılım, Parallels deneyimiyle çalışmıyor.

Parallels, kullanıcıların Windows 11’i normal Windows satın alma süreçleri ile satın alabileceklerini belirtiyor. Bir Windows 11 Pro anahtarının maliyeti ise 219,99 Euro. Microsoft, Windows 365 Cloud PC hizmeti ile Mac kullanıcılarının Windows 11’e herhangi bir cihazdaki tarayıcıları aracılığıyla nasıl erişebileceklerini de vurguladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu