Windows Server 2012'ye geçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Microsoft, 15 Temmuz 2015 tarihi itibariyle Windows Server 2003 için verdiği desteği sonlandırıyor. Bu tarihten sonran Microsoft’tan Windows Server 2003 için herhangi bir güncelleme almayacaksınız. Güvenlik açıklarına karşı da artık herhangi bir güncelleme gelmeyeceği için sunucularında Windows Server 2003 kullananları ciddi güvenlik riskleri bekliyor.
Microsoft, buna karşı ya en son sunucu işletim sistemi olan Windows Server 2012’ye ya da tamamen bulut ortamına geçilmesi tavsiyesinde bulunuyor.
Microsoft, ‘Değişimi Yakala’ sitesinde dört adımlı bir geçiş süreci öngörüyor. Bu adımlardan ilki keşfetmek üzerine. Yani öncelikle altyapınızda Windows Server 2003 kullanan uygulama ve iş yüklerinizi tespit etmeniz gerekiyor. İkinci adımda uygulamalar ve iş yüklerinin değerlendirilmesi yer alıyor. Bu adımda iş yüklerinizi ve uygulamalarınızı önem, risk ve karmaşıklık düzeylerine göre gruplandırmanız gerekiyor. Üçüncü adımda ise taşıyacağınız noktaları – Windows Server 2012 mi? Bulut mu? Office 365 mi?- belirlemelisiniz. En aşamada ise Microsoft veya iş ortaklarından destek alarak geçiş yapmanız yer alıyor. Microsoft Türkiye Bulut ve Kurumsal Çözümler İş Grubu Müdürü Mehmet Üner’e göre sorunsuz bir geçiş yaşamanız için verilerin taşınması ve uygulamaların entegrasyonu kısmında gözden kaçan bir şey olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. “Dört aşamalı süreci tam olarak yerine getirdiğinizden emin olmalısınız” diyen Üner’in bir diğer uyarısı ise geç kalınmaması üzerine. Üner, “Şirketler 14 Temmuz’u geçirirlerse ciddi güvenlik riskleri ile karşı karşıaa kalabileceklerini unutmamalı” diyor.

Windows Server 2003’ün tarihçesi

Microsoft, sunucu alanına sunduğu Windows Server ailesinden önce Windows NT ailesi ile bu alandaki ihtiyacı karşılıyordu. 2003’te ilk versiyonu tanıtılan Windows Server 2003, sunucu teknolojisine özel olarak geliştirilmiş ve rüştünü ispatlamış ilk işletim sistemi olarak biliniyor. 2003’ün üzerine Windows Server 2008 ve 2012 versiyonları ile onların RT sürümleri piyasaya sunuldu. Hali hazırda Microsoft’un en yeni sunucu işletim sistemi Windows Server 2012 RT. Yazılım devi 1 Ekim 2014’te de Windows Server 10 olarak zikredilmeye başlanan yeni sisteminin ön teknik incelemesini de sitesi üzerinden sundu. Windows Server’ın dünyada büyük bulut altyapıları hariç tutulduğunda pazar payının yüzde 75 düzeyinde, Türkiye’de ise yüzde 90’dan fazla olduğu tahmin ediliyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu