Yapay Zeka ile akciğer kanserinde gelişmiş erken teşhis uygulaması

Yapay zeka aracı, özellikle küçük hücre akciğer kanserinin teşhisinde çığır açacak potansiyele sahip.

Case Western Reserve Üniversitesine bağlı CCIPD isimli gelişmiş görüntüleme tekniği ve kişiye özel tanıda uzmanlaşmış bir birime bağlı araştırmacılar tomografi sonuçlarını çok etkili şekilde analiz eden bir yapay zeka aracı geliştirdiler. İlk bulgulara göre yapay zeka, özellikle küçük hücre akciğer kanserinin teşhisinde çığır açacak potansiyele sahip. Akciğer kanserinin %13’ünü oluşturan küçük hücre, çok hızlı yayıldığı için, zaman çok önemli bir olgu.

Bağlantılar, tahminsel veriye dönüşüyor

CCIPD’nin yöneticisi Anant Madabhushi, “Tedavisi zaman karşı yarışla doğru orantılı bir kanser türüne karşı önemli bir kozumuz var.” diyor. Yapay zeka, tomografi sonuçları arasında bağlantıları kurarak görselleri, tahminsel veriye dönüştürüyor.

Kemoterapinin uzun dönem etkilerini de hesaplayan algoritma, şu an için gerçek bir tedavi protokolü olmaktan uzak. Madabhushi’ye göre birkaç yıl içerisinde gerekli veriler toplanarak, teşhisin başarı oranı kusursuza yakın hale getirebilir. Ancak tekrarlama oranı yüksek olan bu hastalıkta Madabhushi ve ekibi özellikle kemoterapiye cevap vermeyen hastalara yoğunlaşmayı öncelikli hale getiriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu