Yapay zeka NASA’nın gözlerini güçlendiriyor

NASA, özellikle Güneş’i gözlemlemek için kullandığı araçlarda yapay zeka ile ince ayar yapıyor.

Araçların yapay zeka sayesinde nasıl daha iyi kalibre edildiğine dair veriler ve teknikler ise ünlü NASA, günümüzde bir teleskobun farklı bileşenlerden oluşan son derece karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Parlaklığı ve ısı değerleri nedeniyle Güneş’i gözlemlemek diğer gökcisimlerine göre farklılık arz ettiği için bu konuda yapay zeka NASA ekibine büyük katkı sağlıyor. Çok kısa süre içerisinde bileşenlerin ayarlarının insanlar tarafından fark edilmeyecek şekilde hassasiyetini kaybettiğini belirten NASA yetkilileri, bu durumun ölçümlerde istenen doğruluğu yakalayamadığından şikayetçiler. Şimdi ise yapay zeka özellikle lens ve algılayıcıları yüksek doğrulukta ve gerçek zamanlı ayarlayabiliyor.

Detaylı ve zengin görüntüler

2010 yılında Solar Dynamics Observatory (SDO) ismi verilen Güneş Dinamik Gözlemevi, son 10 yıl içerisinde çok yüksek çözünürlüklü ve detaylı görüntüler yakalamayı başardı. Her 12 saniyede bir 10 dalgaboyu ultraviyole ışık fotoğrafı yakalayan SDO ile elde edilen görüntüler değerli verilere dönüştü. Bu veriler sayesinde birçok Güneş fenomeni keşfedildi ve bu da Uzay görevlerinde tasarım sürecini kökten değiştirdi.

Bir taşla iki kuş

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görevli ve yapay zeka gelişiminde katkı sunan Doktor Luiz Dos Santos ise “Uzay görevlerinde kalibrasyon hayatta kalmayı ve görevin başarısını tayin ediyor. Burada geliştirdiğimiz teknikleri yakında roketlerimize ve diğer araçlarımıza entegre etmeyi hedefliyoruz. Ne zaman hangi durumla karşılaşacağımızı bilemediğimiz için yapay zeka ve makine öğrenimini yanımıza alarak olaylara anlık tepki geliştirebilecek bir sistem oturtmaya çalışıyoruz. Hem Güneş’i gözlemleyip hem de Uzay’ı keşfetmeye çalışıyoruz.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu