Yapay zeka solunum cihazlarını kontrol edebilir

Solunum cihazlarının yönetimi çok ciddi bir uzmanlık ve dikkat gerektiriyor. Araştırmacılar da yapay zekayı ile hata payını en aza indirmeyi planlıyor.

Solunum yetmezliği konusunda günümüzde son derece hassas bir tedavi süreci yönetiliyor. Yakın zamanda yapay zeka sayesinde bu sürecin hasta yaşamını çok daha kaliteli hale getirilmesi düşünülüyor.

Guy’s and St Thomas’ NHS Vakfı’na bağlı araştırmacılar, bugüne kadar yayımlanmış konu ile ilgili 1342 makalenin 95 tanesini incelemeye değer buldu. Bu araştırmaları baz alan araştırmacılar şimdi yeni yapay zeka modeli geliştiriyor.

Evrensel tedavi protokolü

Çalışmanın sonuçlarını hızla aldıklarını ifade eden araştırmacılar şimdi hastalar üzerinde teste başladıklarını ifade etti. Ancak İngiltere’de çeşitli üniversiteler, test aşamasında verilerin daha şeffaf paylaşılması gerektiği konusunda fikir beyan ettiler çünkü araştırma gerçek anlamda sonuç verirse farklı coğrafyada yaşayanları da kapsayan evrensel bir araca dönüşebilir.

Bilindiği gibi yapay zeka, karmaşık hastalıklar kadar kişiye özel tedavilerin bulunmasında rol oynuyor. Solunum cihazı ile hasta arasındaki ilişki de aslında bir o kadar karmaşık bir süreç. Her hastanın bünyesi ve akciğer kapasitesi farklı olduğu için solunum cihazlarının yönetimi çok ciddi bir uzmanlık ve dikkat gerektiriyor. İşte araştırmacılar bu noktada yapay zekayı devreye sokarak hata payını en aza indirmeyi planlıyorlar. Araştırmacılardan Doktor Luigi Camporota, “Daha önce yapay zekayı solunum cihazlarda kullanan deneyler vardı. Ancak bu araştırmalar çok sınırlı kaldı. Amacımız yeni ve evrensel bir tedavi protokolü geliştirmek.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu