Yapay zeka ve robotik, parkinson hastalığının gizli imzalarını ortaya çıkarıyor

Yeni bir çalışma, hasta hücrelerini incelemek için robotik sistemleri, görüntü analizi için yapay zeka yöntemleriyle birleştiriyor.

Nature Communications’da geçtiğimiz gün yayınlanan bir araştırma, hasta hücrelerini incelemek için robotik sistemleri, görüntü analizi için yapay zeka yöntemleriyle birleştiren, hastalığın hücresel imzalarını keşfetmek için yeni bir platform ortaya koyuyor.

NYSCF Araştırma Enstitüsü’ndeki bilim insanları, otomatik hücre kültürü platformlarını kullanarak, 91 hasta ve sağlıklı kontrolden oluşan bir gruptan bir milyondan fazla cilt hücresi görüntüsü oluşturup profil çıkararak Parkinson hastalığının yeni hücresel özelliklerini başarılı bir şekilde belirlemek için Google Research ile iş birliği yaptı.

Yapay zekanın gerçek gücü

NYSCF CEO’su Susan L. Solomon, JD, “Geleneksel ilaç keşfi, özellikle Parkinson gibi karmaşık hastalıklar için pek iyi çalışmıyor. NYSCF’nin geliştirdiği robot teknolojisi, geniş hasta popülasyonlarından büyük miktarda veri üretmemize ve gerçekten işe yarayan ilaçları keşfetmek için tamamen yeni bir temel olarak yeni hastalık belirtileri keşfetmemize izin veriyor.” diyor.

Google Research Yazılım Mühendisi Marc Berndl ise “Bu, hastalık araştırmaları için yapay zekanın gücünün ideal bir göstergesidir. NYSCF ile özellikle gelişmiş robotik sistemleri güvenilir içgörüler sağlayabilecek tekrarlanabilir veriler oluşturduğu için çok verimli bir işbirliğimiz oldu.” ifadelerini kullanıyor.

Google Research Araştırma Bilimcisi Samuel J. Yang da “Bu yapay zeka yöntemleri, başka türlü gözlemlenemeyecek olan hasta hücrelerinin hangi ortak noktalarına sahip olduğunu belirleyebilir. Ayrıca önemli olan şey, algoritmaların tarafsız olması – Parkinson hastalığı hakkında herhangi bir ön bilgiye veya önyargıya dayanmıyorlar, bu yüzden tamamen yeni hastalık belirtileri keşfedebiliriz.” şeklinde konuşuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu