Yeni AB mevzuatı, uçuş sırasında 5G bağlantısına izin veriyor

Avrupa Komisyonu AB merkezli havayollarının uçuş sırasında kablosuz 4G ve 5G erişimi sağlamasına izin verileceğini duyurdu.

Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen yeni mevzuat sayesinde, Avrupa Birliği merkezli uçuşlardaki yolcular yakında uçuş sırasında cihazlarının bütün standart mobil özelliklerini kullanabilecekler. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu AB merkezli havayollarının artık bütün yolcular için uçuş sırasında kablosuz 4G ve 5G erişimi sağlamasına izin verileceğini duyurdu. Bu sistem uygulandıktan sonra, yolcular mobil cihazlarını uçuş sırasında herhangi bir yer tabanlı mobil ağla aynı şekilde kullanabilecek. Bu yüzden de uçak moduna gerek kalmayacak.

Pikoseller ile uçak moduna ihtiyaç bitiyor

Pikoseller kullanılarak kurulan yerleşik bir “küçük hücre” ağı, uçak içi hizmeti sağlayacak. Küçük hücreler, kapsama boşluklarını doldurarak ve hücresel trafiği boşaltarak tipik hücre kulelerini artıran düşük güçlü hücre kuleleri olarak işlev görüyor. Sonuç ise şu: Basit, uygun maliyetli hücresel çözümler kullanarak yüksek veri hızları ve daha kolay kurulumlar sağlayan daha geniş, daha güvenilir bir hücresel ağ.

Pikoseller, 250 m’ye kadar ağ içi kapsama alanı sağlarken 32 ila 64 bireysel kullanıcıyı destekleyebilen özel bir tür küçük, düşük maliyetli küçük hücre teknolojisi. Boyutları, her türlü mekana yerleştirilme kolaylıkları, onları alışveriş merkezleri ve diğer küçük işletmeler gibi tesisler ve yapılar içindeki menzili artırmak ve iyileştirmek için ideal kılıyor. Uçağa yerleştirildikten sonra hücreler aramaları, metinleri ve diğer mobil verileri uçak ve yer tabanlı mobil ağlar arasında yönlendirecek.

‘Gökyüzü artık bir sınır değil”

Avrupa Komisyonu çalışanları, yeni mevzuatı AB tabanlı hizmetleri ve ticari büyümeyi yönlendirmek için potansiyel bir katalizör olarak görüyor. Konuyla ilgili olarak; “Süper hızlı, yüksek kapasiteli bağlantının sunduğu olanaklar söz konusu olduğunda gökyüzü artık bir sınır değil.” diyorlar.

4G ve 5G erişimini genişletme çabası muhtemelen hava yolculuğunun ötesine geçecek. Komisyon ayrıca 5GHz ile ilgili bir kararı değiştirerek bantları arabalarda, otobüslerde ve diğer ulaşım şekillerinde de kullanılabilir hale getirdi. Uygulama kararındaki değişiklik, üye devletlerin 5GHz frekans bantlarını en geç Haziran 2023’e kadar karayolu araçlarında kullanıma sunacağını zorunlu kılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu