Arama kurtarma teknolojileri nelerdir?

Doğal afetlere karşı, insan gücünün yetmediği yerlerde teknolojinin bu alanda sonuna kadar kullanılması gerekiyor.

Ülkemizde ve dünya genelinde sürekli doğal afetlerle karşılaşıyoruz. Depremler, seller, çığlar ve nicesi… Bütün bunlar dikkat alındığında, insan gücü belli bir yere kadar ilerleyebiliyor. Peki, insanların giremediği yerlere nasıl ulaşılacak? İşte tam bu noktada arama kurtarma teknolojileri devreye giriyor. Başta arama kurtarma robotları olmak üzere bu teknoloji sayısız hayat kurtarıyor.

Arama kurtarma robotları

Öncelikle arama kurtarma robotlarından bahsedelim. Arama kurtarma robotları özellikle doğal afetlerin çok sık yaşandığı bölgelerde fazlasıyla kullanılıyor. Bu robotlar, insanların giremediği yerlere giriyor, saatler sürecek işleri daha kısa sürede hallediyor. Aynı zamanda son derece hassas oldukları için de insanlara zarar verecek bir yönü de bulunmuyor.

Doğal afetler her zaman var ve her an gelebilirler. Teknolojinin de bu alanda sonuna kadar kullanılması gerekiyor. Ekipler, afet sonrası oluşan yıkımlara girebilmesi için afet robotları oluşturuyor. Bu robotlar ile çok sayıda insan ve canlı kurtarılıyor. Aynı zamanda bütün bu işlemler de insan gücünden daha kısa sürede gerçekleşiyor. Arama kurtarma robotları aslında çok uzun süredir varlar ve kullanılıyorlar. Özellikle teknolojinin çok fazla geliştiği Batı ülkelerinde sıkça görüyoruz. Bu robotlar sürüngen yapılarıyla çok fazla kolaylık sağlıyor.

Afet robotları nasıl çalışıyor?

En popüler arama kurtarma teknolojilerinden birisi olan afet robotları da fazlasıyla ilgi görüyor. Bu robotlar, sürüngen yapısıyla yaşam ve ölüm arasında girilmesi imkansız alanlara girebiliyor. Aynı zamanda tehlikeli alanları derinlemesine araştırabiliyor. En ufak yaşam belirtilerini bile algılayarak çok sayıda canlıya ulaşılmasını sağlıyor ve uzmanlara teknolojisiyle yardım ediyor. Bütün afetlerde kullanılabilen bu afet robotları yer altı ve yer üstü, suların en derin bölgeleri olsun fark etmeksizin her yerde tercih edilebiliyor.

Afet robotları şu şekilde çalışıyor:

  • Uzaktan kumandaları ile yönlendiriliyor.
  • Bu kumandalarda da afet robotu üzerindeki kameraya bağlanan bir görüş ekranı bulunuyor.
  • Bu kumanda ile hareket ettiriliyorlar ve uzmanların da önlerinde ne olduğunu görmeleri sağlanıyor.
  • Eğer bir canlı tespit ederse robot oraya yöneliyor ve uzmanlara yol gösteriyor.
  • Böylece bütün yolu görebildikleri için nereden kazmaya başlamaları gerektiğini de herkes daha iyi biliyor ya da robot onları kurtarabilecek yolu sunuyor.

Afet robotları nasıl çalışıyor?

Bu noktada arama kurtarma robotlarının bazı türleri olduğundan da bahsedelim. Uçan ya da yüzen, moloz arasında sürünen ya da yangın söndüren çok fazla türde afet robotu bulunuyor. Son birkaç yıldır çok fazla ilerleme kaydeden bu teknoloji, aynı zamanda fazlasıyla merak ediliyor.

Örneğin su kurtarma robotları; tehlikeli koşullar altında suyun içerisine gönderiliyor. Fakat çok riskli yerlerde kullanımı ve insanları sağ salim çıkarması zordur. Buna ek olarak bir selin ortasında ya da çok derinlerde bir araba mahsur kalmış olabilir. Bu durumda insanların akıntıların olduğu bölgelere girerek insan kurtarması mümkün değildir. Böyle durumlarda afet robotları gönderilir ve yönlendirilir.

Yurt dışında bu alanda çalışmalar hızla devam ediyor. Texas, Amerika, Londra, Japonya gibi ülkelerde arama kurtarma robotlarını ilk yardım uzmanlarıyla birlikte görebiliyoruz. Bu robotlar sayesinde onların da iş yükleri azalıyor ve daha sağlıklı çalışmalar ortaya çıkıyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, diğer robot türlerinin de işlevlerinin aynı olduğunu söylemek gerekiyor. Kara robotları, itfaiye robotları ve dronelar da insanlara çok fazla faydası dokunan acil müdahale ekibinde yer alıyor.

Yaşam ve ölüm arasındaki o ince çizgide güvenle ve rahatlıkla ilerleyebilen arama kurtarma robotlarıyla ilgili çalışmalar hala devam ediyor. Teknoloji ilerledikçe yapılan çalışmalar da yön değiştirmeye devam edecek ve ortaya çıkan robotlar, insanların yanında yerini korumayı sürdürecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu