Hem telefon hem powerbank: Asus Zenfone Max (inceleme)

Başlıkta bir sorun olduğunu zannetmeyin. Asus’un son cihazında tam 5000 mAh’lik bir batarya bulunuyor.  Bu da onu uzun pil ömürlü bir akıllı telefon yapmasının yanında taşınabilir bir şarj cihazı olarak ta kullanılmasına imkan sunuyor.

Elimizden bırakamadığımız akıllı telefonlarımızı şarj etmek günlük görevlerimizden biri haline geldi. Her akıllı telefon kullanıcısına cihazınızda geliştirilmesini istediği şeyin ne olduğunu sorsanız, verilen cevap çoğu defa pil ömrü olacaktır. Asus da Zenfone Max adındaki yeni cihazıyla bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor.  5000 mAh’lik devasa pili ve barındırdığı teknik özellikleriyle pil performansını en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen anlayışı ile bu konuda oldukça iddialı.

Şirket geçtiğimiz 2 yıl içinde Zenfone 2, Zenfone 5 ve Zenfone 2 Laser gibi bazı orta sınıf akıllı telefonlarını pazara sunmuştu. Bu cihazların her biri tüketicinin dikkatini çekmeyi başardığı da satışlara yansımıştı. Teknoloji devi şimdi de son olarak sunduğu orta sınıf Android akıllı telefonu Zenfone Max ile pil gücü endişelerini azaltmayı vaad ediyor.

Asus Zenfone Max, 1.2 GHz hızında çalışan dört çekirdekli Snapdragon 410 yonga seti ve 5.5 inç ekrana sahip. ZenUI arayüzü ile Android 5.02 Lollipop işletim sistemini kullanan cihaz, 5000 mAh’lik pili ve sağlam yapısıyla dikkat çekiyor. Bünyesinde 2 GB RAM ve Adreno 306 grafik işlemcisini barındıran Zenfone Max, 16 GB’lık dahili depolama alanı sunuyor. Ayrıca cihazın 13 MP bir arka kamerası ve 5 MP bir ön kamerası bulunuyor. Cihaz bu özellikleriyle geniş kitlelere ulaşmak için oldukça istekli. Gelin şimdi de Zenfone Max’e daha yakından göz atalım.

Tasarım ve Görünüş

Zenfone Max görüntüsüyle bakışları kendisine çekmeyi başarıyor. Cihaz oldukça temiz ve sade şekilde tasarlanmış. Zenfone Max kardeşlerine bir kaç küçük detay dışında oldukça benzer bir tasarım taşıdığını söyleyebiliriz.  Zenfone 2 ve Zenfone 2 Laser’daki gördüğümüz arka ve üst tuş yerleşiminin aksine geleneksel bir konumlandırma tercih edilmiş. Ses kontrol tuşları ve güç düğmesi bu kez cihazın sağ tarafına yerleştirilmiş.

Cihazın kavisli, yuvarlatılmış arka paneli, deri benzeri dokusu ile birlikte plastik kullanılarak yapılmış. Cihaz bu yapısıyla da özel hissettiriyor ve elde iyi bir tutuş sağlıyor. Zenfone Max’in arka kısmında, ana kamera ile birlikte ikinci bir mikrofon, lazer otofokus penceresi,  çift tonlu LED flaşı, kabartmalı Asus logosu ve altta da hoparlör ızgarası yer alıyor.

Ön yüzde ise ince yan çerçevesi ile 5.5 inç’lik ekranı görünüyor. Üç kapasitif düğme ekranın altı kısmında yer alırken ekranın üst kısmı 5 MP kamera, bildirim ışığı ve sensörler ile donatılmış. Üst kenarda 3.5 mm kulaklık girişi bulunurken, alt kısımda da mikrofon ile microUSB portu mevcut. Cihazın arka kapağını kaldırdığımızda çift microSIM kart yuvası ve 64 GB’a kadar artırılabilen bir microSD kart yuvasını görüyoruz. Yeri gelmişken cihazın 4.5G ile uyumlu olduğunu da söyleyelim. Cihazın pili ise maalesef çıkarılamıyor. 77.5 x 156 x 10.55mm ölçülerindeki cihaz bu açıdan oldukça iyi ancak 202 gramlık ağırlığını fazlasıyla hissettiriyor.

Ekran

Zenfone Max 5.5 inç’lik ekran kullanıyor. 1280×720 piksel ve 267 piksel yoğunluğu sunan cihazın ekranı çizilmelere ve darbelere karşı üstün dayanıklılık gösteren Corning Gorilla Glass 4 ile korunuyor.

Cihazın renk sunumu ve görüş açıları da oldukça iyi. HD ekranı, loş görüntüsünden dolayı biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Parlaklık seviyesi, direk güneş ışığına maruz kalınan durumlarda yeterli değil. Ve cihazın düşük piksel yoğunluğu ekranın ayrıntılarını ve netliğini etkiliyor. Yine de bunun maliyeti kısmak ve daha iyi güç tüketimi sağlamak için yapıldığı düşünülebilir. Eğer pil ömrü sizin için her şeyden önemliyse,  ekranın genel performansı yeterli ve kabul edilebilir görünüyor.

Bununla beraber cihazın iç mekanlarda iyi bir görüntü sunduğunu söyleyelim. Cihaz film izlemek, sörf yapmak, okumak ve oyun oynamak için de gayet makul görünüyor.

Kamera

Zenfone Max, ultra hızlı lazer otomatik odaklamalı ve çift tonlu LED flaş destekli ve f/2.0 diyagramlı 13 MP’lik bir arka kameraya sahip. Cihazın kameraları; manuel, HDR, panorama, güzelleştirme, düşük ışık, gece, alan derinliği, ağır çekim, hızlandırılmış ve minyatür gibi bolca çekim modu ile birlikte geliyor.

Lazer otomatik odaklama oldukça hızlı ve iyi bir odaklama yapıyor.  Arka kamerası yüksek çözünürlüklü ve açık havada etkileyici fotoğraflar çekebilme yeteneğine sahip. Cihazın 5 MP’lik selfie kamerası da tatmin edici bir performans sunuyor. Her iki kamera ile 1080p video kaydı yapılabiliyor. Zenfone Max’in kamerası en iddialı kameralardan biri değil belki ama yeterli derecede bir performans sunuyor.

Yazılım ve kullanıcı arayüzüasus-zenfone-max-kutu-icerigi

ZenUI 2.0 kullanıcı arayüzünü kullanan cihaz Android Lollipop 5.0.2 ile yüklü olarak geliyor. Kullanıcı arayüzü değişmemiş ve aynı özelleştirme seçenekleri içeriyor. Kişinin tercihlerine göre bir dizi seçenek sunuyor. Arayüz, küçük elleri olan kullanıcılar için Tek El Modu, basit ve temel fonksiyonlar için Basit Mod ve şifre korumalı Çocuk Modu barındırıyor.

Batarya

Cihazın kuşkusuz en dikkat çeken yönü devasa pil gücü. Asus cihazın 37.6 saate kadar konuşma süresi sunduğunu, bekleme modunda 38 güne kadar açık kalabildiğini belirtiyor. Yoğun kullanımda dahi cihaz tam 1 günü rahat rahat çıkarabiliyor. Ekran parlaklığını ortalayarak ve normal bir kullanım ile 2 günden daha fazla bir kullanım süresine ulaşılabiliyor. Cihazın bu etkileyici pil gücünden kutu içeriğinden çıkan USB OTG kablosu ile mobil cihazları da faydalanabiliyor. Zenfone Max bu yeteneği ile alternatif bir powerbank (taşınabilir şarj cihazı) olarak kullanılabilir yapıda.

Cihazın uzun pil ömrü oldukça memnun ediyor ancak cihazın şarj süresi bu duruma biraz gölge düşürüyor. Bataryanın tek kusuru hızlı şarjı desteklemiyor olması.  Zira batarya yüzde sıfırdan yüzde yüze ulaşması yaklaşık 5.5 saat sürüyor.

Sonuç

Asus ZenFone Max  999 TL’lik fiyattan satılıyor. Cihaz etkileyici pil ömrü, tatmin edici kameralar, makul donanım performansı ve daha da önemlisi parasının karşılığını veriyor. Ekran performansı, haddinden fazla bloatware’i ve yavaş şarj etmesi Zenfone Max’in ışıltısını biraz kapatıyor ancak gün boyu çalışan bir telefon isteyenler için Asus Zenfone Max son derece isabetli bir tercih olabilir.

Atilla Mede

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu