ABD Temsilciler Meclisi, Çin merkezli ByteDance şirketine ait olan popüler sosyal medya uygulaması TikTok’u yasaklayabilecek bir yasa tasarısını onayladı. Tasarı, nadir görülen iki partili destekle 352’ye karşı 65 oyla kabul edildi ve şimdi Senato’nun onayına sunulacak. Eğer yasa haline gelirse, ByteDance şirketine TikTok’u satması veya ABD uygulama mağazaları ve web barındırma hizmetlerinden yasaklanması için altı aylık bir süre tanınacak.
Tasarı, daha önce TikTok’un yasaklanması veya satılması için yapılan çabalardan daha hızlı bir şekilde daha fazla destek toplamayı başardı. İlk prosedür oylamasını, tanıtıldıktan sadece iki gün sonra geçti. Ancak, Senato’da tasarının geleceği belirsiz görünüyor. Senatör Rand Paul, tasarıyı engelleyeceğini söyledi ve diğer yasa koyucular da tasarıyı açıkça desteklemekte tereddüt ediyorlar.
TikTok, tasarının anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “170 milyon Amerikalının Anayasal ifade özgürlüğü hakkını elinden alacağını” ve hizmete bağlı olan yaratıcıları ve işletmeleri zarara uğratacağını söyledi. Şirket, geçen hafta kullanıcılara bir dizi bildirim göndererek, temsilcilerine tasarıya karşı çıkmaları için baskı yapmalarını istedi. Kongre çalışanları, ofislerin kafası karışmış gençlerden gelen çağrılarla boğuştuğunu bildirdi. Daha sonra yasa koyucular, şirketin yasama sürecine “müdahale etmeye” çalıştığını iddia ettiler.
Özgür ifade ve dijital haklar grupları da tasarıya karşı çıkıyorlar ve Amerikalıların kullanıcı verilerini korumak için tek bir uygulamayı hedef alan bir önlemden ziyade kapsamlı gizlilik yasalarının daha etkili olacağını belirtiyorlar. Eski Başkan Donald Trump, bir zamanlar ByteDance’i TikTok’u satmaya zorlamıştı, ancak o da tasarıya karşı olduğunu söyledi ve bunun Meta’yı güçlendireceğini iddia etti.
Elektronik Sınır Vakfı (EFF), Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Gelecek İçin Savaş ve Demokrasi ve Teknoloji Merkezi gibi kuruluşlar, yasa koyuculara gönderdikleri bir mektupta, tasarının “sosyal medya platformları üzerinde aşırı hükümet kontrolü için endişe verici küresel bir öncülük oluşturacağını” ve muhtemelen “diğer ülkeler tarafından taklit önlemlerine davetiye çıkaracağını” ve bu durumun “küresel olarak ifade özgürlüğü üzerinde önemli sonuçları olacağını” savundular.
Eğer tasarı, Senato’da yeterli oyu alırsa, Başkan Joe Biden yasayı imzalayacağını söyledi. Yönetimi daha önce ByteDance’e TikTok’u satması için baskı yapmıştı. Yetkililer, uygulamanın ByteDance’in Çinli bir şirket olması nedeniyle ulusal güvenlik riski oluşturduğunu savunuyorlar. TikTok, bu iddiaları defalarca reddetti. Eğer yasa geçerse, şirket muhtemelen Montana’da geçen yıl geçirilen eyalet genelindeki yasağı gibi bir hukuki mücadele başlatacaktır. Federal bir yargıç, yasağın yürürlüğe girmesinden önce (Kasım ayında) geçici olarak engelledi.