Hedef: Güvenli ve verimli bir IT altyapısı

Güvenli ve verimli bir IT altyapısı kurma hedefiyle yola çıkan Hakmar, 1 yıl içerisinde bu hedefine ulaştı.

1997 yılında kurulan Hakmar Gıda 2007 yılında Hakmar Mağazacılık adını aldı. Hakmar, Hakmar Mağazacılık, Tatbak gibi son tüketicinin bildiği zincir mağazaların dışında gıda sektöründe de faaliyet gösteren şirketleri barındıran Hakmar Şirketler Topluluğu’nun en dinamik üyesi.

Son tüketiciye Hakmar güvencesiyle özel etiketli ürünleri uygun koşullarda sunmanın yanında, tüketicinin güvenini kazanmış marka ürünleri de en uygun fiyatlara sunan bir anlayışı da barındırmakta.

Hakmar İstanbul Anadolu Yakası ile Kocaeli merkez bölgelerini kapsayan 3 farklı lojistik bölgede faaliyetlerini sürdürüyoruz. Genel müdürlük ise Gebze’de bulunuyor. Hakmar’da son dönemde hayata geçen IT altyapı projeleriyle ilgili sorularımızı Hakmar’ın CIO’su Mehmet Avşar yanıtladı.

Anadolu Bilişim ile birlikte gerçekleştirdiğiniz projeyi anlatabilir misiniz?

Anadolu Bilişim ile gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında SAP ERP sistemi öncelikli olmak üzere şirket için hayati öneme sahip sistemlerin güvenli bir veri merkezi ortamında barındırılması, yönetilmesi ve 7 gün 24 saat boyunca erişilebilmesi hedeflendi.

Aynı zamanda şirket ağının daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulup kontrol altına alınması hedeflendi. Kısacası güvenli ve verimli bir IT altyapısı kurmak şirketimizin en temel hedefi oldu.

Hakmar Genel Müdürlüğü’ne bağlı iki bölgeyi kapsayan toplam 265 mağaza ile Anadolu Bilişim’in veri merkezi arasında VPN iletişim altyapısı kuruldu ve alan kontrol sunucusu konumlandırıldı.hakmar-icerik-foto

Proje kapsamında yeni bir aktif dizin yapısı da oluşturuldu. Kurumsal politikalar belirlenerek kullanıcılar yeni alana alındı. Bunun yanı sıra güvenliği maksimum seviyeye çıkarmak için anti virüs ve uç nokta güvenlik yapısı da oluşturuldu. Bu doğrultuda tüm mağazalarımıza sunucu üzerinde kurulum paketleri dağıtıldı. Merkezi yönetim politikalarıyla güncel imza dağıtımı sağlandı. Anadolu Bilişim’in Hosted Exchange altyapısı üzerinden mesajlaşma hizmeti devreye alındı. Merkez ve bölgelerde dağıtık yapıda bulunan mikro sunucular da Anadolu Bilişim’in veri merkezinde sanallaştırılıp konsolide edildi.

Hakmar’ın internet erişim noktalarına güvenlik duvarlarına konumlandırılarak dış dünyadan gelebilecek saldırılara karşı önlemler geliştirildi. Anadolu Bilişim’in internet erişim ve içerik filtreleme hizmeti entegre edilerek Hakmar kullanıcılarının internet erişimi kontrol altına alındı. Böylece kurumsal erişim politikalarının uygulanmasının yanı sıra zararlı kodlar içeren internet sitelerinden gelebilecek tehditlerin de önüne geçilmiş oldu. SAP projesi kapsamında ise SAP sunucuları Anadolu Bilişim Data Center’da kuruldu. Hakmar’ın kurumsal sitesi de Anadolu Bilişim’de barındırılmaya başlandı.

Hakmar bu projeye nasıl ihtiyaç duydu?

Proje öncesinde sağlıklı bir aktif dizin alanı (Active directory domain) yapısı olmadığı için son kullanıcı yönetimi merkezi olarak yapılamıyordu. Dağınık yapıdaki mikro sunucularda erişim ve replikasyon sorunları yaşanıyordu. Bu nedenle mağazalar arası iletişimde sık sık kesinti yaşanıyordu. Yerel ağda ise altyapı kaynaklı problemler vardı. Merkezi olarak yönetilen ve güncellenen güvenlik yapısı da bulunmadığı için dolayı virüs gibi zararlı yazılımlar risk oluşturuyordu. Kurumsal bir e-posta sistemi olmadığından dolayı şirket içi etkin bir iletişim kurulamıyordu. İnternet erişiminde şirket politikalarına uygun bir içerik denetimi yapılamıyordu. Özellikle SAP geçiş kararıyla birlikte yukarıda sözü edilen sorunların giderilmesi, güvenilir ve yönetilebilir bir BT altyapısının oluşturulması çok daha fazla önem kazandı.

Proje nasıl bir süreçle hayata geçti?

Projenin ön adımı olarak Anadolu Bilişim uzmanlarıyla birlikte detaylı bir planlama yapıldı. Sürecin ilk adımında Anadolu Bilişim’de mevcut kurumsal yazılım (mikro retail) için bir PoC ortamı oluşturularak iletişim, performans ve kullanım testleri yapıldı. PoC sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla birlikte 2012 Şubat’ında projeye başlandı. Öncelikle güvenlik ve iletişim altyapısı kuruldu. Ardından, proje planına uygun olarak aşamalı bir şekilde kurulum ve devreye alma işlemleri gerçekleştirildi. Temmuz ayı başında ise SAP canlı geçişiyle birlikte Hakmar merkez, iki bölgeyi kapsayan 265 mağazada Anadolu Bilişim’in SAP sistemleri kullanılmaya başlandı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu