2020’nin yükselen AIOps değerleri

BT ekiplerinin işlerini rahat bir şekilde yapması artık her zamankinden daha zor. Zira yazılım geliştiricileri ve donanım mühendisleri onlarca uyarı ve ihbar arasında işlerini yapamaz hale geldi. Tabi bir yandan da sorunlar çözülmek zorunda!

Birçok alanda olduğu gibi yapay zeka BT operasyonlarını yürüten kilit isimlerin imdadına yetişiyor. New Relic ve Vanson Bourne şirketlerinin yaptığı araştırmaya göre küresel anlamda görev yapan ve alanlarında lider 750 kıdemli BT çalışanının %89’u yapay zeka ve dolayısıyla makine öğrenimine güveniyor. Bu kişiler BT operasyonlarını kesinlikle yapay zeka desteğiyle yürütmek konusunda kesin görüş bildiriyor. Katılımcıların %84’ü ise yapay zeka ve makine öğreniminin işlerini büyük ölçüde kolaylaştıracağı konusunda hemfikirler.

Araştırmadan çıkan ezici çoğunluk bize gelecek birkaç yıl içerisinde AIOps kavramının dijital dönüşüm süreci başlta olmak üzere kurumsal açıdan büyük önem kazanacağını gösteriyor. Yapay zeka destekli operasyon yönetimi olarak tanımlayabileceğimiz AIOps, Gartner’ın tahminlerine göre 2023 yılında %30 seviyesine varacak. Bu rakam iki sene önce yani 2018 yılında sadece %5 ile sınırlıydı. Görüldüğü gibi büyük bir sıçramaya doğru gidiyoruz. Hızlı bir geçiş yılı olacak 2020’de AIOps açısından hangi değerler öne çıkacak, birlikte değerlendirelim.

Liderler AIOps’u çok ciddiye alıyor

Yapay zeka konusundaki tüm beklentilere paralel olarak BT liderleri de yapay zekayı ciddiye alarak  BT operasyonlarında ona ağırlık verecek ve bir nevi 2020’yi pilot yıl olarak değerlendirecekler. Birçok kurumun bu trendi takip edeceğini ve üst düzey yöneticilerin yapay zekaya yatırım yapacağını söylemek mümkün.

Yapay zekaya yatırım ilk olarak iş teslim süresini belirgin ölçüde kısaltıp kâr marjını üst seviyeye taşıma kapasitesine sahip. Elbette bu durumdan müşteriler de yararlanacağı için ortada bir kazan-kazan modeli olduğu su götürmez bir gerçek. AIOps’un kıdemli BT çalışanları tarafından desteklenmesi teknolojinin daha kısa sürede olgunlaşmasını sağlayacak ve siber güvenlik gibi bulmacanın diğer parçaları yerini daha bulacak.

AIOps doğası gereği birçok farklı veri türünü işleyip BT ekiplerinin yükünü hafifleteceği için gerek otomasyon gerekse işlerin basitlemesi sonucu uzmanlar bir nebze olsun nefes alıp yapay zekanın üstesinden gelemeyeceği daha karmaşık işlere odaklanmaya fırsat bulacaklar.

Veri zenginliği

 2020 yılında kullanılan araçların artması sayesinde birçok farklı kaynaktan veri elde edilecek. Bu araçları doğru kullanmayı başaran BT uzmanları veri platformunun merkezine daha çok inerek daha kapsamlı analizler gerçekleştirebilecek. Bir veri aracı ne kadar çeşitli ve zengin veri elde ederse kullanılacak algoritmaların da geçerliliği o kadar yüksek olur. Yapay zeka sayesinde veri yığını arasında kaybolmak yerine veriyi daha iyi görmek mümkün olacak ve bu sayede operasyonların aksayan yönleri daha az eforla onarılabilecek. Aksayan yönler demişken, araçların doğru kullanımı aynı zamanda oluşabilecek sorunlara karşı da BT uzmanlarına bilgi akışı sağlayacak ve onlara hazırlanmaları için zaman tanıyacak.

Düzeltmeler otomatik hale gelecek

2020 itibariyle AIOps’ta onarım işlemlerinin otomatik hale geleceğini ve bu sayede BT uzmanlarının rollerinde bir değişim yaşanacağını söyleyebiliriz. Normalde BT uzmanları sorunu tespit edip, nedenlerini araştırıp çözüm geliştirir ve zamanlarının çoğunu bu süreçle geçirirdi. Artık bu döngüyü AIOps teknolojileri üstlenecek ve insanlar daha çok araçları kullanarak olaylar arasındaki bağlantıları kurup anormal durumlar üst bir perspektiften görmekle görevli olacak.

Olaya müdahale yönetimi zenginleşecek

Olaylara müdahale etmek için AIOps pek çok zengin seçenek sunacak. Doğal dil işleme, anomali tespiti, olaylar arası bağlantı kurma ve analiz, kök sorun analizi ve benzeri BT özellikleri profesyonellerin olaylara bakışını ve kontrolünü çok farklı noktaya getirecek.

Uyarılar arasındaki bağlantı sistemi ve olayların önden haber verilmesi müdahale platformlarına rahatlık sağlayacak. Buna ek olarak BT ekipleri sistemlerinin artılarını eksilerini bilerek en etkili çözümleri geliştirebilecek zamana sahip olacaklar.

Gözlem seviyesi artacak

Özellikle donanım üreticilerinde AIOps’un şimdiden yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Ancak farklı üreticiler ve farklı çözümler derken pazarda bir parçalanma söz konusu. AIOps işte farklı platformların tek merkezden gözlemlenmesini sağlayarak üreticilere ve kullanıcılara kolaylık sağlayacak. Elde edilen veriler BT yönetimi tarafında uzmanların ihtiyacı olan parametrelere dönüşerek makine öğrenimi sayesinde çok daha hızlı bir şekilde etkili çözümlere dönüşecek.

AIOps ile zaman değer kazanacak

Pazarda yer alan birçok AIOps ne yazık ki şu aşamada kurumlara ihtiyaç duydukları değerlendirmeyi yapmak için yeterince zaman tanımıyor. DevOps ekipleri zaten zaman yönünden oldukça sıkıntı içinde boğuşurken bir de kurum içi eğitim gibi ek süreçlerle kendilerini iyice açmazda buluyorlar. Ancak kısa sürede bu kısır döngünün değişeceğini düşünüyor, bu yönde umut besliyoruz.

AIOps becerileri her kullanıcıya ve onun ihtiyacına göre şekillenecek kurallara sahip olduğu için aslında esnek bir temel sunarak zaman yönünden BT ekiplerini rahatlatacaktır. Yazılımın ve yapay zekanın her geçen gün gelişmesiyle mühendisler kendi istedikleri mantığı sisteme yükleyerek çok daha yönetilebilir bir model geliştirebilme fırsatına sahipler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu