Açık kaynağı sürdüren 5 güç

Açık kaynak kuruluşlarının yükselişinden yeni gelir modellerine, açık kaynak hareketi geleceğin teknolojileri üzerinde daha da büyük bir etki bırakmaya hazırlanıyor.

”Açık kaynak” tanımının ilk kez uygulandığı neredeyse 15 yıl öncesine göre açık kaynak hareketini yürüten trendler aynı değil. O zamanlar fiyat avantajı, özel yazılımlar karşısında lisanslamadaki direkt farklılık, yenilikçi girişimcilerin yönlendirdiği pazarlama ve her zamankinden daha kötü olan tekelciliğe karşı pazarın tepkisi açık kaynak hareketinin yönünü şekillendiren önemli etkenlerdi.
Günümüz açık kaynak hareketi daha olgun ve onun altında yatan trendler daha farklı ve geniş bir biçimde kabul görmüş durumda. Devrim anlamlı bir etki bıraktı ve açık kaynağı bir yazılım lisansından birkaç dolar tasarruf etmek olarak veya Microsoft’a darbe olarak görmek açık kaynak hareketinin ne kadar gelişmiş olduğunun yanlış anlaşılması demektir.
Burada yer verdiğimiz beş trend günümüz açık kaynak toplulukları ve projelerinin anahtar sürücüleri konumunda. Yönetimden yeni gelir modellerine, onlar açık kaynak hareketinin kalbinde özgürlüklerinin değerini görmek için gelişen bir endüstrinin resmini çiziyor.

1. Açık kaynak kuruluşlarının yükselişi
Harekettin onbeşinci yılında, açık kaynak yönetiminin hiçbir tek formunun ideal olmadığı açık. Her ne kadar başarılı açık kaynak projeleri niteliklerini genelde paylaşsa da, her yaklaşımın kendine has olumsuzlukları ve her topluluk yönetim güçlükleriyle yüzleşiyor. Bu itibarla, günümüzün en başarılı açık kaynak projelerinin yinelenen güçlerini özetleyen iki tema mevcut.
İlki, her ne kadar demokrasi gibi görünseler de, hemen hepsi öyle değildir. Hemen her durumda, oy verme yoluyla neticeleri belirlemede bağlayıcı bir fikre sahip olmak (oy vererek veya resmi bir fikir birliğinin bir parçası olarak) kısıtlı sayıdaki topluluk katılımcısına verilmiştir; bir tür katkıyla bağlantılı meziyet temelinde. Bu en gözde liderlerden oluşan, güçlü, nispeten istikrarlı çekirdek liderlikle sonuçlanır.
Bir proje gerçekten açıksa, herhangi bir kişi katkıda bulunan biri olabilir, meziyet sergiledikleri takdirde ancak nihayetinde “açık, meziyetsel oligarşi” birçok açık kaynak topluluğunun faaliyetini tanımlarken “demokrasiye” nazaran daha uygundur. Söz konusu topluluklar eylemleri liderlik etme liyakatine sahip tanınmış liderlerden oluşan istikrarlı bir grup tarafından yönetilir. Bununla birlikte herhangi bir zamanda daha uygun olduğunu kanıtlayan diğerleriyle değiştirilebilirler. Bu karakteristik açık kaynağın tarihi boyunca belirginliğini korumuştur.
İkinci yaygın tema son birkaç yıldır bir trend haline geldi. Açık kaynağın kurumsal taraftaki kabülünün daha güçlü bir hal almasıyla, projeler kendi ortak zemin gereksinimlerini kendileri gerçekleştirdi ki bu da açık kaynak toplulukları için kapsayıcı gibi davranan bağımsız yasal kuruluşların doğmasıyla sonuçlandı.
Gerçek yasal biçimleri ne olursa olsun genellikle “foundation (kuruluş)” olarak etiketlenen bu kâr amacı taşımayan yasal kurumlar birden fazla faydayı getiriyor:
* Mali, marka, paylaşılan telif hakları gibi diğer paylaşılan kaynakların yönetimi için bir ev sahipliği
* Topluluk ve projeye hizmet veren ekip için bir işveren
* Yönetim için garantör ve imkan sağlayıcı
* Altyapı sağlayıcısı
* Topluluk katılımcıları için bir yükümlülük kalkanı

1 2 3 4Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu