Açık kaynağı sürdüren 5 güç

5. Büyük veri: Yazılımın ötesindeki değer
Açık kaynak yazılım etrafındaki tarihsel gelir modeli ücretsiz dağıtılan yazılımlar etrafında danışmanlık, destek ve servisleri paraya çevirmek şeklinde olmuştur. Veri merkezli ve veri yönelimli organizasyonların yükselişi bunu değiştiriyor.
Günümüz pazarında açık kaynak yazılımı için en büyük temel (Google, Facebook ve Twitter gibi firmalar) yazılıma online olarak erişen kullanıcı ve müşterilerinden türetilen değerdir; yazılıma erişim için ücretlendirmeden ziyade. Onlar kullanıcı etkinliği hakkında çok büyük miktarlarda veri elde ediyor ve asıl işlerinin sürmesi için bunları işliyorlar. Dolayısıyla onların işletmelerini farklılaştıran şey yazılımın kendisi değil, verinden inanılmaz boyutlarda değer ortaya çıkartmak ve yönetmek için bunların yapılandırılma, konuşlandırma ve diğer yazılımlarla birleşme biçimi.
Bu işletmeler için yazılım üzerindeki sıkı kontrol artık onların kârlılığı için kritik değil. Müşteriler, hatta rakipler için kullandıkları birçok aynı yazılım bileşenleri yüzünden işletmelerine zarar gelmiyor. Sonuç olarak bu kurumların çoğu hem içeride geliştirilen kodlarla hem de rakipler dahil olmak üzere diğer varlıklar tarafından yaratılmış açık kaynak kodlarıyla deneyler yapıyor.
Daha fazla işletme sadece yazılımın kendilerini farklılaştırmadığı iş modellerine geçtikçe, açık kaynakta daha ileri seviyeden büyüme görmeyi bekleyebiliriz: daha fazla projenin çıktığını, daha fazla işletmenin açık kaynak topluluklarına katıldığını, patentler üzerindeki daha fazla baskının düzeltildiğini ve lisansların akıllıca seçildiğini.

Açık kaynağın geleceği
Açık kaynak hareketi OSI’nin 15 yıl önceki ilk çıkışından bu yana önemli oranda gelişti. Bununla birlikte birçok yoldan açık kaynak kullanımını ve benimsenmesini teşvik eden etkenler halen açık kaynağın ilk sürücülerinden geliyor: dört yazılım özgürlüğü ve onların açık kaynak lisanslama üzerinden sağladığı garanti.
Kaynağı kullanmak, üzerinde çalışmak, değiştirmek ve dağıtmak için bu özgürlükler üzerine odaklanmayı sürdürdüğümüz sürece, yazılım özgürlüklerinin bireylere, işletmelere ve bir bütün olarak topluma fayda sağlayacağı yeni yollar bulmayı sürdüreceğiz. Açık kaynağı teşvik eden güçler değişmeye devam edecek; onların yazılım özgürlüğündeki kökleri değil.

Önceki sayfa 1 2 3 4

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu