Microsoft CEO’su Steve Ballmer, firmanın ciddi ve kapsamlı olarak yeniden yapılandığını açıkladı. Gerçekleştirilen yeni organizasyonda ürün grupları yerine işlevsellik üzerine gruplama yapılacağı duyuruldu.
Bilişim devi Microsoft, “One Microsoft” (Tek Microsoft) adı altında kurumsal yapısını değiştiriyor. Yaklaşık bir yıldır kurumsal yapısında köklü değişikliklere gitme hazırlığı içinde olduğu konuşulan Microsoft, nihayet bünyesinde gideceği değişimle ilgili resmi duyuruyu gerçekleştirdi.
Microsoft CEO’su Steve Ballmer, şirketin bir yazılım sağlayıcıdan, ürün ve hizmetler firmasına dönüşümünü açıklarken çoğu kez atik, işbirlikçi ve kararlı gibi kelimeler kullanarak bu yeni işi tanımladı. Microsoft, şirketin yönetici ekibini, firmayı dört bölüme ayıran farklı gruplara dağıttı.Bu dört grup şu şekilde isimlendirildi: İşletim Sistemleri Mühendisliği, Cihazlar ve Stüdyolar Mühendisliği, Uygulamalar ve Hizmetler Mühendisliği ve Bulut ve Girişim Mühendisliği.
Her birini kısaca inceleyecek olursak:
İşletim Sistemleri Mühendisliği: Bölümün başında, daha önce Windows Phone’u yöneten Terry Myerson bulunacak. Ballmer’ın ağzından alıntılayacak olursak: “Terry tüm işletim sistemlerini yönetecek. Konsoldan, mobil cihazlara, bilgisayarlara ve destek sistemlerine kadar her şey onun kontrolünde işleyecek.” Bu ortak işletim sistemi stratejisinin, Windows, Windows Phone ve Xbox’da uygulama ve kullanıcı ara yüzleri açısından oldukça olumlu etki yaratması bekleniyor.
Cihazlar ve Stüdyolar Mühendisliği: Bu bölüm, nispeten daha karmaşık bir yapıya sahip. Bölümün başında, daha önce Windows program yöneticiliği yapan Julie Larson-Green bulunacak. Kendisi, Surface ve Xbox gibi tüm Microsoft cihazları için donanım geliştirme ve tedarik zinciri işlemlerinin yanında, Microsoft’un oyun geliştirme, müzik, video ve eğlence sektörlerindeki stüdyoları da idare edecek. Bu bölüm hakkında oluşan ortak fikir, Larson-Green’e çok fazla sorumluluk verildiği yönünde. Bir Cihazlar Mühendisliği ve bir de Stüdyolar Mühendisliği şeklinde ayrı bölümler oluşmasının daha doğal bir ayrım olacağı konuşuluyor. Microsoft’un iki alana da yatırımları artarsa, bölümlerin ayrılabileceği söyleniyor.
Uygulamalar ve Hizmetler Mühendisliği: Bing’in bulunduğu, Microsoft’un kan kaybeden Online Hizmetler bölümünün başındaki isim Qi Lu, artık Microsoft’un geleneksel ekmek kaynağı Microsoft Office’i de içerecek bir bölümün başında olacak. Lu; verimlilik, iletişim, arama ve diğer bilgi kategorilerindeki çekirdek teknolojilerden ve Office, Skype ve Bing’den sorumlu olacak. Bunlarla birlikte, Microsoft’un Windows 8 ve Windows Phone’da bulunan Posta veya Kişiler gibi uygulamalarını kimin idare edeceği henüz belirsiz durumda. Bu uygulamalar işletim sistemine bağlı olsalar da, kendi gelişimlerini de sağlamışlardır.
Bulut ve Girişim Mühendisliği: Bölümün başında olacak olan isim Satya Nadella’nın görevi, daha öncekinden çok da farklı değil. Kendisi yine Microsoft’un bilişim platformlarının başında olacak. Yani Microsoft’un veri merkezleri, veri tabanı, şirket IT’si ve geliştirme araçları gibi belirli teknolojiler onun sorumluluğunda olacak. Zaten sorumlu olduğu Azure dışında, Nadella’nın bu değişimle birlikte Outlook.com ve muhtemelen SkyDrive ile de ilgileneceği söyleniyor.
Bu yeniden yapılanmanın, Microsoft müşterisine ne kazandıracağı ise en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Uzmanlar, kısa vadede tüketicilerin pek etkilenmesinin mümkün olmadığını ve Microsoft boyutlarında bir şirkette yaşanan bu dönüşümün rayına oturması için yıllar geçmesi gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte, cihazlar arası iletişimde iyileşme, yazılımlardan ziyade cihazların öne çıkması ve daha iyi kullanıcı deneyimi, konuşulan genel konular arasında bulunuyor. Yine de uzmanlar tek bir şeyin garantisini verebiliyorlar: tüketicinin kısa vadede göreceği etki, minimum olacak.
Microsoft’un cesur bir hamle yaptığını söylenebilir ancak böyle kapsamlı bir değişimin de ne yöne ilerleyeceğini kestirmek şimdiden çok zor. Şirketin açık bir şekilde kayırdığı Windows 8 platformu bile, raflarda yerini aldıktan ancak 8 ay sonra, Temmuz ayının başında markette 100.000 uygulamaya ulaştı. Yine de, bu değişim ve yeniden yapılanmanın birçok açıdan olumlu bir etki yaratacağını söylemek aynı ölçüde zor görünüyor. Bundan sonra neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz.