Mobil veri trafiği hızla artıyor

Türkiye’de 2013 yılında internete bağlı mobil cihaz kullanımı, bir önceki yıla oranla yüzde 42 artış gösterdi.

2013 yılında kişi başına düşen mobil cihaz sayısı 5,4’ü buldu. Profesyonel hizmet firmalarından biri olan Deloitte, “Küresel Mobil Kullanım: Farklılık Derinleşiyor” raporunu yayınladı. Rapor, 20 ülkede mobil cihaz kullanımı hakkında tüketicilere ve bu alandaki profesyonel hizmet sağlayıcılarına önemli veriler sunuyor. Rapora göre, Türkiye’de akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar ya da netbook cihazları üzerinden internete bağlanma oranı ise 2013 yılında, bir önceki yıla oranla %42 oranında artış gösterdi. Bunun yanı sıra, gelişmekte olan ülkelerde kullanıcıların geleceğe dair mobil cihaz satın alma eğilimleri, gelişmiş ülkelere göre daha yüksek bir trend gösteriyor.  Tablet tarafında ise satışlar artmaya devam ediyor. Tablet bilgisayarlarda büyüme oranı düşük olsa da, piyasanın büyümeye devam edeceği bekleniyor. Dünyada kullanılan tabletlerin yalnızca %20’si 3G ve 4G ile internete bağlı iken, neredeyse yarısının ekranı 23 cm’den küçük. 2013 yılı sonu itibariyle Dünya’da 180 milyon adet tablet satılması bekleniyor. Rapor tarihsel olarak, yaşlı kullanıcıların gençlere göre teknolojik cihazlara daha geç adapte olduğu miti günümüzde kırıldığını açıklıyor. Ankete göre, özellikle gelişmiş ülkelerde yaş ortalamasının yüksek olması göz önüne alındığında, 55 yaş üzeri grupta akıllı telefon kullanımının arttığı görülüyor. Türkiye’de, tüm kullanıcılar nezdindeki akıllı telefon penetrasyonu %67 iken, sadece 45 yaş ve üzeri gruba ilişkin oranın %53’e çıktığı görülüyor.

LTE’deki gelişme umut verici

Raporda, çoğu ülkede göreli olarak yavaş bir başlangıç yaşayan LTE teknolojisindeki gelişmeler, umut verici olarak ifade ediliyor. Buna göre, 2013 yılının 3. çeyrek verilerine göre, dünya genelinde 222 mobil operatör LTE teknolojisine geçiş yaptı. Bu rakamın, yılsonunda 260 olması beklenirken; geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında neredeyse %100’lük bir artış yaşandığı görülüyor.

Hala Wi-Fi gözde

Öte yandan, Wi-Fi kullanımı, araştırmaya konu olan 20 ülkenin 16’sında hala birinci sırada bulunuyor. Türkiye verilerine bakıldığında ise özellikle akıllı telefonlarda mobil kullanımın %72’sini Wi-Fi, %26’sını ise operatörden alınan mobil network oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye, Wi-Fi kullanımı oranıyla, Meksika’nın (%74) ardından ikinci sırada gelirken, operatörden sağlanan mobil network kullanımında ise sondan ikinci oluyor.

Bulut bilişim hızla büyüyor

Operatörden sağlanan mobil network kullanımıyla gerçekleşen veri trafiğine bakıldığında, 2012 yılına göre akıllı telefonlarda %30’luk bir artış yaşanırken, tüm cihazlarda yaşanan bu trafiğin artış oranı ise %50 olarak kaydediliyor. 2013 yılının sonunda da, her ay yaşanan trafiğin 3 exabyte büyüklüğünde olması bekleniyor. Bu rakamın 2017’de dörde katlanacak olması, raporda yer alan dikkat çekici veriler arasında bulunuyor. Bunun yanında, yine 2013 yılı sonunda, toplamda 600 milyon kullanıcının kişisel amaçla bulutu kullanması beklenirken, bu rakamın 2017 yılında ikiye katlanacağı öngörülüyor.

En çok WhatsApp tercih ediliyor

2013 yılının başlarında, anlık mesajlaşmanın, hızlı mesaj (SMS)’i geçmesi, raporda öne çıkan önemli değerlendirmelerden bir diğerini oluşturuyor. Araştırmaya katılan kullanıcıların belirli bir fiyat ödeyerek sınırsız hizmete sahip olmak istedikleri uygulamaların başında ise WhatsApp geliyor. Bu listede WhatsApp dışında Blackberry Messenger, LINE, Kakao Talk ve QQ uygulamaları bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu