Bir projeyi üst yönetime sunarken tüm CIO’ların zihnindeki en önemli soru tamamen ROI çevresinde dönüyor.
Teknoloji sınırsız fırsatlar ortaya çıkaracak kadar gelişti ancak eğer bir CIO belirli bir uygulamanın sonuç hanesine ne zaman ve nerede fayda sağlayacağını ayırt etmekte başarısız olursa, arzu edilen çıkış sağlanamayacaktır. İşte bu nedenle bulut ve büyük veri gibi trendlerin benimsenmesinde gecikmeler yaşanıyor. Henüz tam olarak olgunlaşmadıklarından CIO’lar ROI’yi zar zor kesin olarak ölçebiliyor ve bu yüzden söz konusu yatırımı yönetime ikna edici bir biçimde arz edemiyorlar. Neyse ki televarlık teknolojileri için işler farklı. ROI’nin hesabı çok daha basit, faydalar bariz bir biçimde görülüyor ve işte bu nedenle benimsenme yaygın bir şekilde devam ediyor. Dahası, seyahat maliyetlerinin aşırı derecede artması, daha fazla işletmenin globalleşmeyi tecrübe etmesiyle teknoloji üzerinden bu işbirliği lüks olmaktan çıkıp gereklilik halini alıyor. Ortadoğu’da bu konuda bilindik organizasyonlardan birisi General Electric (GE). Dünya genelinde 300,000 çalışanıyla (Sadece 4,500’ü MENA ve Türkiye’de) işbirliği doğal olarak IT’nin öncelikleri arasında en üstte yer alıyordu. “GE halihazırda işbirliğini çokça kullanıyor. Bu büyük bir tema; çalışanlarımızı, müşterilerimizi ve tedarikçilerimizi birbirine bağlamak,” diye konuşuyor GE MEA CIO’su Fady Sleiman. Bu itibarla firma bir Cisco 3012’yi, gerçekçi bir yüz yüze deneyim sağlayan 62 inçlik üç ekrandan oluşan dev bir birimi, konuşlandırdı.
GE söz konusu birimlerden 500 ila 600 kadarını global çapta uygulamaya geçirirken, Dubai’deki genel merkez şu anda bunlardan herhangi biriyle etkileşim kurabiliyor. “Bu türden bir teknoloji o kadar gelişmiş ki onların bir butona dahi basması gerekmiyor. Onlar bir oda içine giriyorlar ve toplantı zamanı geldiğinde ekranlar devreye girip başlıyorlar,” diyor Sleiman.
GE bu sistemlerin kullanımını yüzde 60 ila 70 seviyelerinde tuttuğu sürece (Daha yüksek olduğunda çok yoğunlaşıyor) seyahatleri önemli oranda azaltıyor, diye ekliyor Sleiman.
“Uzun vadeli seyahatlerden, hatta kısa seyahatlerden bahsediyorum. Biz bunu sadece katılmak zorunda oldukları zorunlu toplantılar için saklıyoruz ve işte bu yüzden bölgesel CFO’lar sorumluluk alanlarında TP (Televarlık) stratejisini uygulama girişimini destekledi.”
Gelişmekte olan bir teknoloji UAE’deki önde gelen iki operatör, Etisalat ve du, elbette tele varlık teknolojilerini yakından biliyor. “Müşterilerin gereksinimleri ses servislerinin ötesine geçerken ve onlar görüntülü iletişimler üzeriden işbirliğini tercih ettiklerinden UAE pazarındaki talep üst seviyelerde. Biz şimdi görüntülü iletişim dönemindeyiz,” şeklinde konuşuyor Etisalat, ICT Product House yöneticilerinden Raied Ariqat.