Google Gemini’yi piyasaya sürerek küresel yapay zeka yarışında çıtayı yükseltiyor!

Google'ın yapay zeka destekli sohbet robotu Bard ve Pixel 8 Pro akıllı telefonuna hemen entegre edilecek.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google, yapay zeka alanında yeni bir adım atarak “Gemini” projesini başlattı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyen bir yapay zeka modeli olup, teknolojinin gelecekteki vaatleri ve tehlikeleri üzerine tartışmaları yoğunlaştırması bekleniyor​​.

Gemini’nin lansmanı aşamalı olarak gerçekleşecek. “Nano” ve “Pro” olarak adlandırılan daha basit versiyonları, Google’ın yapay zeka destekli sohbet robotu Bard ve Pixel 8 Pro akıllı telefonuna hemen entegre edilecek. Google, Bard’ın planlama gibi görevlerde daha sezgisel ve yetenekli hale geleceğini vaat ediyor. Pixel 8 Pro’da ise Gemini, cihazda yapılan kayıtları hızlıca özetleyebilecek ve WhatsApp başta olmak üzere mesajlaşma servislerinde otomatik yanıtlar sağlayabilecek​​.

Gemini’nin en büyük ilerlemeleri, gelecek yılın başlarında, “Ultra” modeli kullanılarak “Bard Advanced” adı verilen sohbet robotunun daha gelişmiş bir versiyonunu piyasaya sürülmesiyle gerçekleşecek. Başlangıçta sadece test kitlelerine sunulacak olan bu gelişmiş versiyon, metin, fotoğraf ve video içeren sunumları aynı anda tanıyıp anlayabilme yeteneğine sahip olacak. Ayrıca, Gemini’nin Google’ın dominant arama motoruna da entegre edilmesi planlanıyor, ancak bu geçişin zamanlaması henüz netleşmedi​​.

Google Gemini
Google Gemini

Google DeepMind’ın CEO’su Demis Hassabis, Gemini’nin yapay zeka gelişiminde önemli bir dönüm noktası olduğunu ve Google için yeni bir çağın başlangıcı anlamına geldiğini belirtti. Gemini’nin matematik ve fizik gibi alanlarda problem çözme becerileri özellikle vurgulanıyor. Bazıları, bu yeteneklerin insan hayatını iyileştirecek bilimsel atılımlara yol açabileceğini umuyor. Ancak, yapay zekanın insan zekasını geçmesi ve milyonlarca iş kaybına yol açması gibi endişeler de bulunuyor​​.

Gemini’nin piyasaya sürülmesi, OpenAI ve Microsoft gibi rakiplerle yürütülen yapay zeka rekabetini daha da kızıştıracak gibi görünüyor. Microsoft’un finansal gücü ve hesaplama kapasitesiyle desteklenen OpenAI, en gelişmiş yapay zeka modeli GPT-4’ü geliştirmekteyken, ChatGPT aracını geçtiğimiz yıl piyasaya sürdü. Bu yapay zeka destekli sohbet robotu, dünya çapında üne kavuştu ve Google’ı Bard’ı piyasaya sürmeye zorladı. OpenAI, GPT-4’ü Mart ayında piyasaya sürdü ve tüketicilere ve iş müşterilerine yönelik yeni yetenekler eklemeye devam ediyor​​.

Microsoft’un OpenAI’deki derinleşen etkisi ve OpenAI’nin ürünlerini ticarileştirme çabaları, kâr amacı gütmeyen kuruluşun teknoloji ilerledikçe insanlığı koruma misyonundan sapmış olabileceği endişelerini artırdı. OpenAI, CEO Sam Altman’ı güvenle ilgili belirsiz meseleler üzerine geçtiğimiz ay görevden aldı, ancak sonrasında geri getirdi ve yönetim kurulunu yeniden düzenledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu