IT dünyasını biçimlendiren kurumlar, dolandırıcılar, hukuk ve kararlar…

Avrupa Birliği Google’a milyarca euro tutarında ceza kesti. 2020 yılında Epic Games’in Apple’a rekabet kurallarına aykırı hareket ediyor diye açtığı dava 2023’te bitti, karar henüz belli değil. Aynı şekilde Meta’ya karşı açılmış dava devam ediyor. İrlanda Veri Koruma Komisyonu, Facebook ve Instagram’ın GDPR’a uygun olmadığı gerekçesi ile Meta’ya 265 milyon euro ceza kesti. Twitter 2023 yılında takipçilerinin e-mail ve telefon numaralarını kaptırdı. Hive Ransomware sağlık kuruluşlarına dadandı, ya süreçlerine sekte vurdu ya da hasta verilerini çaldı. Şifre hizmetleri veren LastPass sistemine sızan korsanlar şifreleri kırdılar. DeepFakes suç örgütlerin elinde oyuncak oldu; AI yardımı ile insanlar söylemediklerini söyler, olmadıkları yerde görünür oldular. Kimi şirketler diğerinin kritik yapılarına siber saldırılar düzenledi. 

Bilgisayarcıların dünyasında yargıya yansımış farklı davaları zaman içinde gördük. Kimilerinden ise hiç haberdar olamadık. Büyük şirketlerin IP savaşları, bitmeyen davaları kime ne kazandırıyor? Sonuçta kazanan hukuk büroları sanki… Bunun dışında, ABD ve Avrupa’da ülkesinin geleceğini düşünen kimi savcılar da büyük şirketlere dava açıyor. Uzun yıllar süren bu davalar sırf saf halkı korumak mı yoksa o kurumların kendi ülkelerinden yaptıkları sermaye transferine karşı yapılan bir hareket mi sorusunun cevabını size bırakıyorum. Yazıyı hazırlarken “Google ve ChatGPT ne der?” acaba diye baktım. Malum, Google’ın elindeki veritabanı inanılmaz ama ChatGPT bir adım daha önde. Ortaya aşağıdaki gibi bir yazı çıktı…

Fikri Mülkiyet

Oracle vs Google: Android sistemlerinde JAVA API’ların kullanılması, yazılım dünyasında fikri hakların ihlali ve yazılım geliştirilmesinde adilane kullanımı tartışma konusu haline getirdi.

Veri Mahremiyeti ve Korunması 

Schrems II’nin Avrupa Birliği’ndeki verileri ABD’ye transfer edildi. AB Mahkemesi EU-US arasında sınır ötesi veri transferini tarifledi.

Tekel ve Rekabet 

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın arama ve reklam pazarlarında tekelleştiğini görerek dava açtı. Google’ın pazarda baskın olmamasını, rekabete açık bir pazarın oluşturulmasını hedeflediler. 

Siber Güvenlik

Equifax’ın 2017’de bireylerin kişisel bilgisini hırsızlara kaptırmasından sonra, şirket düzenleyici kuruma hatırı sayılır bir tutar ödemek durumunda kaldı. 

E-Ticaret

Amazon pazarında tezgah açan pazarcıların sorumluluğu ve ürün sorumlulukları Amazon’un başını epey ağrıttı. Pazarda hatalı ürünlerin satılması Amazon’un bundan sorumlu olup olmadığı konusunu gündeme taşıdı. Türkiye’deki açık pazarları belediye zabıtası denetler, sorunu olan zabıta memuruna anında şikayet eder. Elektronik ticarette e-zabıta nereye kadar müdahil olabilir? 

İş ve Teknoloji

Dynamex Operations West vs Yüksek Mahkeme: Kalifornia Mahkemesi kararına göre, işçiler bağımsız müteahhit veya çalışan olarak sınıflandırılabilirdi. Bu karar gig ekonomisinin (prekarya denilen sınıfız, sendikasız üreticiler) önünü açtı. Bundan sonra sermaye ve emek çatışmasında sermaye üstün el durumuna geçti. Daha önceki kazanımlarını işçiler bırakmış oldular, alım gücü düşerken hayat pahalı olmaya devam ediyor. 

Telesağlık

Telesağlık hizmetlerin yaygınlaşması dolandırıcıların da dikkatini çekti. Sahte faturalar, sahte uygulamalar yaygınlaşmaya başladı. Covid-19 ile beraber bireylerin almadıkları hizmetler için kamuda pay talep eden dolandırıcılar, masum vatandaşların boş yere zamanlarını, paralarını aldılar. 

Dünyaya ait daha güncel veriler nerede derseniz; hukuk veri tabanları, mahkeme kayıtları ve yansız yayın yapan haber kaynakları derim. Ya Türkiye için nereyi tavsiye edebilirim?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu