Huawei Ar-Ge Merkezi'ne uluslar arası ödül

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, gerçekleştirdiği sıra dışı projelerle endüstriye katkı sağlamaya devam ediyor.
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da desteklenen “Anlamsal Eşleştirme Temelli Otomatik Meta Arama Motoru ve Uygulaması (SanTez) Projesi”, başarıyla tamamlanmasının ardından, “Uluslararası Mühendisler Birliği – IAENG” tarafından, İnternet Programcılığı ve Web Servisleri alanında ödüle layık görüldü.
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi ile Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen meta arama motorunun, hem kendi başına bir ürün olarak arama motoru pazarında yer alması hem de bir bileşen olarak, firmanın diğer çevrimiçi son kullanıcı servislerine hizmet vermesi için çalışmalar da başlatıldı. Proje ekibinde, Prof. Dr. M. Ali Akcayol’un yanı sıra, Doç. Dr. Hacer Karacan, Dr. Oktay Yıldız, Yaşar Gözüdeli, Mohammed R. Baker, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nden Özcan Özay, Murat Kalender ve Ali Minnet yer aldı.
Uluslararası Mühendisler Birliği – IAENG tarafından, İnternet Programcılığı ve Web Servisleri alanında sunulan ödülün de sahibi olan projenin içeriği, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing tarafından şöyle açıklandı: “Bu proje, hem üniversite sanayi işbirliği açısından hem de elde ettiği uluslararası başarılar açısından, tamamen Türkiye’de geliştirilen ve yüksek teknoloji içeren bir Ar-Ge projesi olmuştur. Huawei Türkiye Ar-Ge merkezi, bu tür başarılara imza atmak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir.”
“Meta arama motoru projesiyle, farklı yatay ve dikey arama motorlarından alınan arama sonuçları, etkin bir şekilde birleştiriliyor. Elde edilen sonuçlar ise yeni bir sıralama algoritmasıyla kullanıcıya sunuluyor.” “Meta arama motoru, kullanıcı sorgusunu çok sayıda yatay ve dikey arama motoruna göndererek, eş zamanlı olarak arama işlemini gerçekleştiriyor. Arama sonuçları alındıktan sonra, yatay arama motorlarından elde edilen web sayfaları ve dikey arama motorlarından elde edilen varlık tabanlı bilgiler üzerinden, (insan, kitap, film, vb.) birleştirme ve yeniden sıra değeri hesaplama işlemleri yapılarak, hesaplanan sonuçlar tek liste halinde kullanıcıya sunuluyor.”
 
 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu