2013’e Veda Ederken

Çok keyifli bir 2013 geçirdiğimiz söylenemez. 2014’ü daha büyük umutlar ile bekliyoruz. Tüm yaşananlara, kayıplarımıza ve can sıkıntılarına rağmen teknoloji dünyası açısından dolu dolu bir yıl yaşadık. Hızlıca hatırlayacak olursak, aklımda kalanlarla ilgili şöyle bir liste yaptım…


Hemen hemen herkesin beklediği gibi Microsoft nihayet Nokia’yı satın alma konusunda düğmeye bastı. Yönetim kurulları onayları gelmiş olmakla birlikte satışın gerçekleşebilmesi için kamu otoritelerinin onayı bekleniyor. 2014 yılında artık Microsoft logolu cep telefonları görmeye başlayacağız.

Oyun konsolları yenilendi. Sony yeni nesil konsolu PlayStation 4’ü Kasım ayında piyasaya çıkarırken, Microsoft ise buna Xbox One ile cevap verdi. 2014 yılbaşı alışverişleri ve ilk çeyreği bu ikili açısından zorlu bir rekabetin yaşandığı dönem olacak.

İlgili Makaleler

Apple yeni nesil ürünlerini piyasaya sürdü. iPhone 5C, iPhone 5S, iPad Air ve yeni Mac Pro iddialı ürünler. Ancak orta segmente hitap etmesi beklenen iPhone 5C ne yazık ki istenen başarıyı gösteremedi. iPhone 5S ile birlikte gelen parmak izi okuma ise biyometrik teknolojilerin önünü açmış oldu.

Mobil cihaz üreticileri için giyilebilir teknolojiye ilk adımların atıldığı yıl olarak geçti 2013. Her ne kadar Google Glass daha uzun zamandır konuşuluyor olsa bile artık daha fazla kişi tarafından test ediliyor oldu. Rakipler şimdilik Google Glass’a alternatif bir gözlük çıkarmamış olsalar da, akıllı saatlerin ilk ürünleri piyasada yerlerini aldı. Bunlar arasında en çok konuşulan ise Galaxy Gear oldu. 2014 yılında akıllı saatler konusunda tüm üreticilerin farklı ürünleri piyasaya çıkaracakları muhakkak.

2013 aynı zamanda akıllı telefon ekranlarımızın çok büyüdüğü bir yıl olarak hafızalarda kaldı. O kadar büyüdü ki, artık bu yeni nesil cihazlar için tablet ve telefon karışımı anlamında Phablet denmeye başlandı. Samsung, HTC, Sony, Asus gibi firmalar birbirleri ardına 5 inç ve üstü akıllı telefonlarını piyasaya sürmeye başladılar.

Yalnızca ürünler değil teknolojilerin de çok yoğun konuşulduğu bir yıl oldu. Örneğin Türkiye’de artık 4G LTE ağlarını daha fazla dile getirmeye başladık. Operatörler ilk 4G testlerini yaptılar ve önümüzdeki yıl için beklentilerini açıkladılar. Makinalar arası iletişim ve nesnelerin interneti en çok konuşulan konulardan biri oldu. Artık daha fazla akıllı cihazlar, sensörler ve internete bağlı olarak çalışan otonom nesnelerden söz eder olduk. Amazon Prime ile belki de bunların ilk örneklerini gördük. Bundan sonra sisteme entegre ve kargo dağıtımını kendi kendine yapan droidlerin yılına adım attık.

Aslında zaman çizelgesi üzerinde yazılacak çok şey var ancak konunun sonunu teknoloji dünyasının en eğlenceli tarafına yani oyun dünyasına ayırdım. Tüm oyuncuların merakla bekledi Grand Theft Auto serisinin beşincisi piyasaya çıktı. İlk 24 saat içerisinde satış rekoru kırarak 800 milyon dolarlık bir gelir elde etti. 3 gün sonra toplam satışlar 1 milyar doları geçmiş, 6 hafta sonra ise 29 milyon adetlik satışa ulaşmıştı. Ancak oyun dünyasındaki bu hızlı yükseliş gösteriyor ki, 2014 yılında birçok oyun bu rekorları alt üst edebilir.

Şimdiden hepinize daha mutlu, huzurlu, sağlıklı ve barış dolu bir 2014 diliyorum. Teknolojiyi sevin, ancak hayatı yaşamaya daha fazla zaman ayırın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu