Büyük veri örnekleri

Geçtiğimiz haftalarda büyük veri konusunda gerçekleştirdiğim bir sunum için farklı örnek vakaları toplamaya başladım. Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde büyük veri konusunda yapılan çalışmaların nerelere geldiğini ve önümüzdeki dönemde daha farklı neler göreceğimizi de hem anlatmış hem de görmüş olduk. Bilinenin aksine büyük verinin tek kaynağı sosyal medya değil. Günümüzde işletmeler kendi veri kaynaklarını oluşturmaya ve bunlardan yararlanarak analizler yapmaya çalışıyorlar. Çoğu bu veriden çok daha fazla yarar sağlıyor. Örnekler çok daha anlamlı olacağı için hemen sunumumdaki bilgileri aktarıyorum.

Daha çok pizza satmak

Büyük bir fast-food zinciri, büyük veri için hava durumu tahminlerini kullanıyor. Hava durumu tahminlerinden yola çıkarak hangi bölgelerde eve pizza siparişlerinin daha fazla arttığını keşfediyor. Haliyle bu bilgiyi kullanarak yağışlı günlerde ekstra promosyonlar yapıyor ve satışlarında %20 civarında artış sağlıyor.

İlgili Makaleler

Şemsiyeleri nereye koyalım

Bir perakende zinciri de hava durumu verisini müşteri alışveriş alışkanlıkları ile birleştiriyor. Böylece yağışlı günlerde mağazanın hemen giriş kısmına koyulan şemsiyelerin daha çok sattığını, diğer günlerde ise kasa kenarına konulması gerektiğini keşfediyor. Mağaza daha birçok ürünü ile yağış, müşteri kitlesi, moda renkler vs korelasyon yaparak mağaza içi reyon düzenini otomatik değiştiriyor.

Sol açığı değiştirmek lazım

Almanya ve hemen ardından İspanya’da farklı takımların teknik direktörleri büyük veri ve Google Glass kullanarak futbolcuların maç içerisindeki performanslarını antrenman ve daha önceki maçlar ile kıyaslıyor. Futbolcunun şut, pas, koşu ve benzeri istatistikleri ile o maçın anlık durumuna bakıyor. Eğer işler iyi gitmiyorsa anında değişiklik talimatı veriyor. Tüm bu veriler de yine birikmeye devam ediyor.

Kanseri ortadan kaldırmak

Kanser araştırmaları konusunda büyük veri müthiş bir hız kazandırıyor. Tüm dünyadaki farklı kanser hastalarından elde edilen MR ve tarama bilgileri ortak havuzda toplanıyor. Yapılan tedavi yöntemleri ile elde edilen başarılar karşılaştırılarak, hastaya özel genetik tedavilerin ortaklaştırılmasına çalışılıyor.

Daha az yakıt tüketimi

Boeing 787 tek bir uçuşta yarım terabyte veri üretiyor. Uçak üzerinde bulunan 140 bin adet sensör bu verileri üretirken, elde edilen veriler, hava durumu, uçuş yüksekliği ve yol mesafesi hesaplanarak anlık olarak rota, hız ve irtifa verileri değiştirebiliyor. Tek bir uçuşta bile yüksek oranda yakıt tasarrufu sağlanıyor.

Büyük veriye ait daha farklı onlarca örnekler bulabilirsiniz. Elbette sosyal medya büyük veriye ulaşmak ve kitle alışkanlıkları konusunda bilgi sahibi olmak için mükemmel bir alan. Ancak kurumlar zaten kendi içlerinde ürettikleri veriyi toplayıp analiz ederek çok daha anlamlı ve işe yarar sonuçlar çıkarabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu