İyi giyinin çünkü işinize yarayacak!

muratyildiz2015 tahminlerinde birinci sırada yer alan giyilebilir teknolojiler, bu hafta düzenlenmekte olan CES teknoloji fuarında birbiri ardına görücüye çıkmaya başladı. Çok eskilerden beri tahmin edilenler artık gerçeğe dönüşmeye başladılar.
Giyilebilir teknolojiler deyince 1981 yılında BYTE dergisinin kapağını hatırlatmakta fayda var. En popüler teknoloji dergilerinden biri olan BYTE o zamanlar bilgisayarların kol saati şeklinde küçüleceğini tahmin edip kapağında bir örneğe yer veriyordu. Kol bantları, gözlükler, kolyeler, ceketler ve daha birçok akıllı ürünü kitaplarda, filmlerde ya da çizgi romanlarda gördük ve şimdi hepsi canlı olarak karşımızdalar.
Teknolojinin bu yeni oyuncakları, Z neslinin yeni aksesuarları gibi görünüyor olabilir. Ancak işletmeleriniz bu yepyeni oyuncaklardan fayda sağlayabilir. Üstelik yine bir zamanlar oyuncak gibi görünen akıllı telefonların sağladığı başarının çok daha fazlası da elde edilebilir.
Geçtiğimiz yıllarda SAP’nin HANA çözümü ile bir futbol kulübünün antrenmanlarını nasıl daha verimli hale getirebileceği ve teknik direktörlerin futbolcu performanslarını nasıl anlık olarak takip edebileceğini görmüştüm. Sensörler ile elde edilen verileri SAP HANA’nın analizleri ile birleştirdiğinizde antrenör anlık olarak futbolcunun performansını geçmiş ile kıyaslayabileceği verileri ona baktığında görebiliyordu. Bilim kurgu gibi gelebilir ancak işletmenizin iş yapış biçimini değiştirecek bu teknolojiler artık satışa çıktı.
Mesela CES fuarına katılan XOEye Technologies firması tam da bunu yapıyor. Sattığı gözlük sayesinde işletmenizde artık barkodları okuyabilir, depo sayımı için yalnızca ürünlere bakabilirsiniz. XOEye bunların yanı sıra çok daha önemli bir alan odaklanmış durumda; giyilebilir ürünlerin kurumsal eğitim alanında kullanılması. Uzaktaki bir çalışanın gözünden neler yaptığını görebildiğinizi ve onu yönlendirebildiğinizi düşünün. Bir tamir işi, tıbbi müdahale ya da yeni bir makinanın kullanımı olabilir, uzmanlar artık eğitimleri gözlükler ile uzaktan denetleyip yönlendirerek yapabilecekler. Daha da ilerisinde kişiler gözlüklerinde artırılmış gerçeklik ile bir eğitmeni karşılarında görebilir ve işin nasıl yapılacağını izleyip daha sonra kendisi de deneyebilir.
Giyilebilir teknolojileri dikkatli takip etmeyi ihmal etmeyin. Birkaç sene içerisinde hemen hemen tüm sektörlerde iş yapış biçiminde ciddi bir değişimin öncüsü olacaklar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu