Teknoloji sağlığın hizmetinde

Teknolojinin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini anlatma heveslileri her geçen gün artıyor. Ne yazık ki bunların büyük bir çoğunluğu bilimsel dayanaktan uzak, sığ görüşler. Özellikle TV’lerde görmeye alışık olduğumuz bu yorumları yapanlar sebebiyle, örneğin “dizüstü bilgisayarlar erkeklerde kısırlık yapar” gibi akıl almaz iddialar maalesef toplumda yer buluyor. 80’lerden bu yana, yani tüplü televizyonların radyoaktif(!) olduklarını öğrendiğimizden beri bu mesele iş yapar ve her zaman gündemdeki yerini korur. Elbette tüm bu cihazların, insan doğasına aykırı gelen, onu bozan veya farklılaştırmaya çalışan bir etkisi var. Ancak benim itirazım, doğru ile yanlışı ayırt etmede düşülen hataya. Dahası, kucakta kullanılan dizüstü bilgisayar ısısının gelecek nesilleri azaltmasını dert etmek yerine, sosyal ağların toplumun en küçük birimi olan aileyi daha da asosyal hale getirdiğini, birbirlerinden uzaklaştırdığını incelemek daha doğru olur.

Gelelim, başlıktaki konumuza. Günümüzde teknoloji, insan sağlığını korumak için yeni araçları önümüze getiriyor. Hastane veya tıp laboratuvarlarında görmeye alışık olduğunu devasa MR cihazları veya benzer aletlerden bahsetmiyorum. Günlük olarak hayatımızın her anında kullandığımız cep telefonları, sosyal ağlar, bilgisayarlar ve hatta oyun konsolları… daha sağlıklı insanlar, teknolojinin en önemli oyun alanlarından biri haline geliyor.

Örneğin sosyal ağların tıp için en büyük veri kaynaklarından biri haline geldiğini biliyor muydunuz? Benzer hastalığa sahip insanların yaşadıkları sorunlar, kullandıkları ilaçların tesirleri ve iyileşme süreçleri uzmanlar için toplanması en mühim veriler arasında. Bu güne kadar yüzlerce hastadan elde edilen veriler sosyal ağlar ve akıllı cep telefonları sayesinde 130.000 kişiye çıkarılmış. Patientslikeme.com sitesine üye olanlar yalnızca hastalıkları ile bilgi almıyorlar aynı zamanda tedavi araştırmalarına da ciddi veri desteği sağlamış oluyorlar.

İlgili Makaleler

2013’ün en gözde konularından biri olan Machine 2 Machine, yani makinaların birbirleri ile konuşması, sağlık sektöründe de ciddi bir değişime yol açacak. Cep telefonunuz ile bütünleşik olarak çalışan farklı sensörler artık anlık olarak sağlık durumunuzu uzaktaki bir kişiye veya bir sağlık kuruluşuna anlık olarak iletiyor. Özellikle evde yalnız yaşayan yaşlılar ve kronik hastalar için geliştirilen bu sistemler, anlık gelişen sıkıntılara karşı hızlı müdahale şansı veriyor.

Cep telefonlarında koşu ve adım sayıcılar, kalori ölçerler ve zayıflama asistanları, sağlıklı yaşamı bir oyun, eğlence haline getiriyor. Birçok kişi daha fazla puan almak ve sosyal ağlarda rakiplerini geçmek için daha çok koşmaya, yürümeye özen gösteriyor.

Teknolojinin sağlığı bu kadar dert etmesini, bozduğunu tekrar düzeltmeye çalışıyor diye görebilirsiniz. Tekrar söylemek isterim ki, tüm hepsinin masum olduğunu iddia etmiyorum. Ancak son zamanlarda gittikçe artan teknoloji ve sağlık çatışmasının ve öne sürülen iddiaların daha düzgün yapılması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu