Vücudunuzu ele geçirecekler

Son CES fuarında da iyice belli olduğu gibi teknoloji firmaları artık gözlerini bedenimize dikmiş durumdalar. Elbette sürpriz bir gelişme değil ancak yine de bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz şeylerin bir anda endüstriyel ürün olarak görmek tuhaf. Artık elinize, belinize, boynunuza, kulağınıza, gözünüze ve ayaklarınıza dolanan, asılan, yapıştırılan ilginç özelliklere sahip teknolojiler geliyor.

Google Glass gibi çok konuşulan ancak bir türlü yaygınlığa kavuşmayan ürünlerden bahsetmiyor. Bundan çok daha basit işlevlere sahip ancak hayatınıza dair birçok şeyi kolaylaştıracak minik cihazlardan bahsediyorum.
Tansiyonunuzu sürekli gözetim altında tutmak mı istiyorsunuz? Bunun için akıllı telefonunuz ile çalışan bir bileklik var. Çocuğunuzun okuldan sonra nerelerde takıldığını mı merak ediyorsunuz? Bunun için de giyilebilir bir cihaz var. Bileklikler, kolyeler, yüzükler, saatler, gözlükler ve hatta doğrudan tekstil ürünlerinden oluşan giyilebilir teknoloji trendine hazır olmakta fayda var.
Geçtiğimiz haftalarda akıllı saatler ile ilgili yazımızda, moda markalarının da artık bu işe el attığından bahsetmiştim. Çünkü saat gibi statü belirleyen, kıyafet ve durum ile uygun giyilmesi gereken bir aksesuarı yalnızca teknoloji markaların insafına terk etmek olmazdı. Aynı durum diğer ürünler için de geçerli olacak. Eğer akıllı bir bileklik, kolye ya da yüzük yapılacak ise, mücevher veya aksesuar firmalarının da bu işe el atması gerekecek. Konumunuzu belirten, güneş ile şarj istasyonuna dönüşen bir akıllı mont giyecekseniz, bunun üzerinde beğendiğiniz bir moda markasının logosunu görmek isteyeceksiniz. Aynen otomobil dünyasının teknoloji firmaları ile akrabalıklarını artırmaları gibi, moda markalarından, gözlük, saat ve mücevher üreticilerine kadar birçok farklı sektör giyilebilir teknolojilerin modasını belirlemek için işbirlikleri yapmak isteyecektir.
İşini ne kadar büyüyeceğini ise Intel’in yeni bilgisayarı Edison gösteriyor. SD kart büyüklüğündeki bu minik PC hemen hemen tüm giyilebilir aksesuarları tam yetenekli bir bilgisayara dönüştürebiliyor. Intel’in sunduğu bu teknoloji sayesinde geliştirilen bebek tulumu, çocukların vücut ısılarını kontrol edebiliyor, nabız ve nefes almalarını kontrol edebiliyor.
2014 kesinlikle giyilebilir teknolojilerin çok daha yoğun bir şekilde konuşulduğu ve birbiri ardına yeni ürünlerin geldiği bir yıl olacak.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu