WhatsApp paralı oluyor

 

Son 3 yıl içerisinde bu lafı yüzlerce kez duymuşumdur. Çevremden birileri muhakkak sorar; “WhatsApp paralı olacakmış, aylık ücret ödeyecekmişiz, doğru mu?” diye. Öncelikle şunu söyleyelim, müsterih olun, WhatsApp, hele bundan sonra imkânı yok ücretli olmaz. Ancak şu gerçek ki, WhatsApp hissedarları geçtiğimiz haftalarda epey paralı oldular.

Muhtemelen pek çoğunuzun kullandığı, kullanmasa bile kulak aşinalığına sahip olduğu WhatsApp isimli uygulama 19 milyar dolar gibi astronomik bir ücretle Facebook tarafından satın alındı. 2009 yılında kurulmuş olmasına rağmen bu kadar kısa sürede elde ettiği başarı takdire şayan, ancak tesadüfi değil.

WhatsApp kısa sürede günde 10 milyardan fazla mesaj transferi yapar oldu. Geçtiğimiz senenin sonunda ise 400 milyondan fazla kullanıcıya ve günde 27 milyarlık mesaj rekoruna sahiptiler. Tüm bu kullanıcıların cep telefonu numarası gibi çok kıymetli bilgilerine de sahip olarak yaptılar bu işi.

Geleneksel yöntemlerin yeterli gelmediği durumlarda enteresan iş fikirleri ortaya çıkabiliyor. WhatsApp örneğinde de işe yaramayan, artık köhneleşmiş olan SMS teknolojisi idi. Bir dönem operatörlerin en büyük gelir kaynaklarından biri olan kısa mesaj servisi, kullanıcılar açısından pahalı ve sıradandı. WhatsApp o zamanlar imdada yetişti.

Teknoloji devleri mesajlaşma servislerine yabancı değiller. Microsoft’un MSN Messenger’ı, ICQ, Yahoo Messenger gibi servisleri bilgisayarlarımızda yıllarca kullandık. Ancak bu şirketler uygulamalarını mobil platforma taşımakta yeterince başarılı olamadılar. Yine gelenekselleşme, dezavantajlı bir pozisyonda kalmalarına neden oldu. Bahsettiğim uygulamalar, basit bir mesajlaşma ihtiyacından çok daha fazlasına sahiptiler ve bu karmaşa mobil ortam için uygun değildi.

Facebook, 400 milyondan fazla kullanıcısının cep telefonu bilgisine ulaşmak, onların mesajlaşma trafiğinin neredeyse tamamını elde etmek bakımından oldukça başarılı bir girişim yaptı. Skype’da da hissesi olduğu da hatırlanır ise, Facebook görüntülü, sesli ve metin mesajlaşmanın lideri olmak için bu parayı harcadı. Hayırlı olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu