2016’da IT sektöründe neler olacak?

Bulut platformlarının devam eden hakimiyeti ve mevcut yetenek sıkıntısı önümüzdeki yıl IT sektöründe kafa karıştırıcı bir sürecin habercisi olarak dikkat çekiyor.

2015 yılının son aylarına doğru analiz şirketlerinden IDC ve Forrester Research 2016 yılıyla ilgili öngörülerini yayınladı. Pek çok okuyucu tarafından yayınlanan raporları kaygı verici bulunması şu an için muhtemel görünüyor.

IDC ve Forrester tarafından yayınlanan raporlara göre analiz şirketlerinin IT dünyasında düzenleyici bir dönüşüm çağının başlarında olduğumuzu söylemek mümkün. Sağlayıcıları korkutacak birtakım öngörülerin analizlerdeki raporlarda yer alması dikkat çekici noktaların başında geliyor. Düzenleyici dönüşümün yeni baskın sağlayıcılar ortaya çıkaracak olması şu anda IT sektöründe faaliyet gösteren oyuncular için göz ardı edilemeyecek dezavantajlar arasında yer alıyor. IDC ve Forrester analizlerine göre önümüzdeki beş yılda IT endüstrisinde muazzam bir değişim ve pek çok karışıklık ortaya çıkacak. Aslında bu süreç her gün yaşanılan değişimlerle kendini gösteriyor olmasına karşın sektördeki çoğu kişi yaşanılan hızlı değişimi yakalamakta geç kalıyor.

İlgili Makaleler

Analiz şirketleri tarafından hazırlanan raporlarda umutsuz bir tablo çizilmesi pek nadir karşılaşılan bir durumdur. Nihayetinde analiz şirketlerinin önemli bölümü kullanıcı ihtiyaçları, pazardaki fırsatlar ve teknoloji eğilimleriyle ilgili arayışlar sayesinde çalışmalarını yürütebilir. Dolayısıyla ortaya çıkabilecek yeni gelişmelerle ilgili karartmalar vermek daha fazla iş üretmek adına tercih edilebilecek stratejiler arasında yer bulamaz.

Diğer taraftan güllük gülistanlık öngörülerin ortaya koyulması da fayda sağlamaz. Öngörüleri risklerin ortaya çıkacağı şekilde optimistik olarak ortaya koymamak uzun vadede analiz yapan şirketin saygınlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle analiz şirketlerinin tozpembe senaryolarla ilgili fikirler belirtmesi, yok sayılamayacak kadar uygun olduğunda görülen bir durumdur.

İşte size Forrester ve IDC tarafından hazırlanan raporlardaki en önemli beş öngörü…

  1. Mevcut sağlayıcıları tatsız bir gelecek bekliyor

IDC raporundaki “2020 yılında bugünkü bilinen IT sağlayıcılarının yüzde 30’u var olmayacak.” ifadesi yaşanılacak değişimin ne kadar büyük olacağını net şekilde ortaya koyuyor. Başka bir deyişle günümüzdeki sağlayıcıların üçte birinin sektörün dışında kalacağını, birleşmelere ya da satın almalara söz konusu olacağını söylemek mümkün.

Gelecekteki değişimin işaretlerine dair birleşme veya satın alma süreçlerini günümüz IT sektöründe görüyoruz. HP’nin yola iki ayrı şirket olarak devam edecek olması, Citrix’in GotoMeeting birimini iş gücü planlamalarından dolayı ayırması ve son dönemde Dell’in EMC’yi satın alması bu konudaki örnekler arasında yer alıyor.

Ancak ortaya çıkan değişim yeniden yapılanan şirketler için tehlikeli denilebilecek bir süreç olma niteliği taşıyor. Söz konusu tablo büyümenin beklentilerin altında kalması, kazançların düşmesi, satış personeli yetkinlikleri ve döviz kuru gibi sebeplerden etkileniyor. Yeniden yapılanan şirketlerde ölçüt olarak kabul edilen büyüme oranlarının beklentilerin çok altında gerçekleşmesi felaket senaryolarını tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor.

Yaşanılan problem yönetim eksikliğinden kaynaklanmamakla birlikte CEO değişimi veya kapsamlı yapılanma ile çözülebilecek nitelikler taşımıyor. Ortaya çıkan tablo sektördeki değişimin ve mevcut sağlayıcıların yarının çözümlerini sunamıyor olmasından ileri geliyor. Nitekim, farklı etkenlerden dolayı IT sektörünün yeniden yapılanması teknoloji dünyasının yeni fenomen ile hızlanacak gibi görünüyor: Özel özsermaye.

Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketlerinin işleyişleri hızlı şekilde değişmeye ve beklenmedik maddi zararlara uğramaya devam ediyor. Gerçek şu ki IT sektöründeki yeniden yapılanmada pek çok şirketi olumsuz yönde etkilemeye devam edecek.

  1. Bulut sağlayıcıları dağılacak

Geleneksel sağlayıcı pazarında meydana gelebilecek dağılma sonrasında pek çok sağlayıcının yöneldiği ilk noktanın bulut ortamı olacağını düşünenlerden misiniz? Forrester raporuna göre ortaya çıkacak tablo beklenenden farklı:

“Amazon, IBM SoftLayer ve Microsoft gibi herkese açık bulut hizmetleri sunan şirketler kurumsal bulut sunucu pazarında daha fazla pay almaya başlamasıyla daha çok güçlendiği bir yıl bizleri bekliyor. Mükemmel teknoloji ve ölçeğine rağmen 2016 yılında büyük kurumsal işler konusunda ivme ortaya koyabilecek tek sağlayıcı Google’ın olacağını söylemek mümkün. Aliyun ve DigitalOcean gibi gelişen yenilikçi oyuncular olmasına karşın IaaS (Infrastructure-as-a-service) bulut servisleri ve bulut yönetim yazılımlarıyla ilgili seçenekler 2016 yılı sonunda yılbaşındakinden daha az olacak.”

Gartner’ın önde gelen bulut analistlerinden Lydia Leong, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda bulut servis sağlayıcılarından aldığı teklifleri değerlendirmenin güçlüğüne dikkat çekenlerin başında geliyor.

Forrester raporlarında bulut servis sağlayıcılarıyla ilgili dikkat çekilen noktalardan birisi de “standartlaşma”. Farklı bir deyişle bulut servis sağlayıcı pazarında elde olan seçenekler arasından tercih yapmak için kapsamlı değerlendirme yapılması önem taşıyor. Tercih edilebilirlik anlamında sunulan imkanlar şirketlerin kendilerine kehaneti olarak geri dönmesi kaçınılmaz sonuç olabilir. Özellikle daha küçük ölçekteki sağlayıcıların daha az gelir elde etmesi hizmetlerin sonlandırılmasını ve büyük sağlayıcıların pazarda daha fazla yer etmesini beraberinde getirecek.

Bulut servis sağlayıcı pazarı konusundaki durumun beklenilen bir tablo olduğunu söyleyebiliriz. 2014 yılında IDC tarafından yayınlanan analiz raporlarında bulut servis sağlayıcılarının küçük sağlayıcıların hizmetlerini sonlandırmasından sonra altı ile sekiz oyuncunun yer aldığı bir pazar haline geleceği belirtilmişti.

Sermaye yoğunluğunun yüksek olduğu tüm sektörlerde olduğu gibi IT sektöründe de ayakta kalma mücadelesini en büyük çek defterine sahip olan şirketlerin kazandığına tanık olacağız. 2016 yılı şu anki sağlayıcıların birçoğu için kazançlarının pazarda kalmaya yetecek kadar güçlü olmadığını fark ettikleri bir yıl olacak.

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu