AB, yapay zeka sistemleri için kapsamlı bir taslak mevzuat yayınladı

Avrupa Birliği'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, yapay zekanın nasıl kullanılacağına ilişkin katı kısıtlamalar getirecek yeni bir yasa önerdi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Bu dönüm noktası kurallarıyla AB, yapay zekaya güvenilebilmesini sağlamak için yeni küresel normların geliştirilmesine öncülük ediyor. Standartları belirleyerek, dünya çapında etik teknolojiye giden yolu açabilir ve AB’nin bu yolda rekabetçi kalmasını sağlayabiliriz.” açıklamasında bulundu.

Belirli yapay zeka teknolojileri için geçerli olacak kısıtlamalar, hangi koşullar altında kullanıldığına bağlı olacak. Avrupa Komisyonu, önerilen düzenlemenin “yapay zeka sistemlerinin insanların güvenliği, geçim kaynakları ve hakları için açık bir tehdit olarak görüldüğü” durumları tamamen yasaklayacağını belirtti. Vestager, mevzuatın yasaklayacağı örnek yapay zeka sistemlerinin “birine fiziksel veya psikolojik zarar vermek için bilinçaltı teknikleri kullanmak” için tasarlanmış sistemler olduğunu söyledi.

Ayrıca mevzuat, biyometrik tanımlama sistemlerinin halka açık yerlerde kullanımının prensip olarak yasaklanmasını da gerektiriyor. Ancak bu, belirli yasa uygulama amaçları için “kesin olarak tanımlanmış, sınırlandırılmış ve düzenlenmiş çok dar istisnalar”ı ortaya çıkaracak.

Mevzuat, izin verilen ancak yüksek riskli olduğu düşünülen yapay zeka sistemlerini düzenlemek için ikinci bir kurallar dizisi öneriyor. Bu kategori, diğer şeylerin yanı sıra, kritik altyapı bağlamında kullanılan makine öğrenimi yazılımını ve kredi başvurularını işlemekten sorumlu algoritmaları içeriyor. Öneriye göre, Avrupa Birliği, kurallara uymazlarsa yüksek riskli AI ürünlerinin tedarikçilerine dünya genelindeki toplam yıllık gelirlerinin yüzde 6’sına kadar para cezası verebilecek.

Bu tür şirketlerin karşılaması beklenen gereksinimler arasında, düzenleyicilere yazılımlarının nasıl çalıştığına ilişkin kapsamlı belgeler sağlama yükümlülüğü de veriliyor. Dahası, yapay zeka sistemlerinin “uygun bir insan içgörüsü düzeyiyle” ve yüksek kaliteli eğitim verileri kullanılarak geliştirildiğini göstermeleri gerekiyor.

Taslak mevzuatın düzenlemeyi amaçladığı üçüncü bir yapay zeka sistemleri kategorisi, müşteri hizmetleri botları gibi “sınırlı riskli” hizmetlerdir. Önerilen kurallara göre, geliştiricilerin kullanıcıları bir makineyle etkileşime girdiklerine dair bilgilendirmeleri gerekecek. Otomatik spam filtreleri gibi günümüzde kullanılan çoğu yapay zeka sistemi türü, düzenlemeden etkilenmeyecek.

Teklif yasasının yasalaşması için ise Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu