ABD’de polis, acil durumlarda silahlı robot kullanmayı araştırıyor

Kaliforniya'da, polisin acil durumlarda şüphelilere karşı bir dizi cihazla donatılmış robotları kullanma seçeneğini araştırdığı bildirildi.

Kaliforniya Oaklan’da, polisin acil durumlarda şüphelilere karşı canlı av tüfeği mermileri ateşlemek için konuşlandırılabilecek bir cihazla donatılmış robotları kullanma seçeneğini araştırdığı bildiriliyor. Oakland Polisi Teğmen Omar Daza-Quiroz, bir şehir gözetim konseyi arasındaki robotlar aracılığıyla ölümcül güç kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin tartışmayı detaylandıran bir raporda, “Evet, şu anda bu konu üzerinde çalışıyoruz ve daha fazla araştırma yapıyoruz.” dedi.

Değişik senaryolara göre robotlara görev verilebilir

Raporda, Oakland Polis Komisyonu alt komitesinin, polis robotlarının kullandığı basınçlı hava tabancası, av tüfeği mermisi gibi çeşitli mühimmatın kullanım alanlarının tartışıldığı görülüyor. Daza-Quiroz komiteye, robot polislerin baskın yapmak için de daha aktif şekilde kullanılması gerektiğini ifade ettiği biliniyor.

Yine de Daza-Quiroz konuyla ilgili, “Çok fazla senaryo var. Örneğin içeride kaç kişi var, bu kişiler silahlı mı, ellerinde rehine var mı… Bu sorulara kapsamlı cevap vermeden asla bir robota yetki ve görev verilmemeli. Ama sanırım hepimiz bir robotun odamıza gizlice girip bizi vurduğu distopik türden bir evren hakkında endişeliyiz, biliyorum ki polis robotların niyeti bu değil ama kesinlikle korkutucu bir düşünce olduğu konusundaki kaygıları da anlıyorum.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu