Akıllı kumaş ile kalp atış hızı ölçülüyor

Akıllı kumaş, potansiyel olarak ölümcül bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor.

Uluslararası bir araştırma ekibi; giysilere, giyilebilir elektroniklere ve sağlık izleme sistemlerine uygulanabilecek kendi kendini iyileştiren bir kumaş geliştirdi. Kumaş, sıvı metal parçacıklarıyla işlendiğinden, kendi kendini iyileştirme özelliği bulunuyor.

Ekip, ilk önce kumaşı oda sıcaklığında sıvıya batırarak, 45 dakika boyunca bir çözelti içinde çalkalandığı basit bir süreç geliştirdi. Bu işlem sonucunda sonuçta ortaya çıkan mikroskobik parçacıklar ise iletken yollar oluşturmak için giysilere bastırılıyor. Galyum ve indiyumdan oluşan sıvı metal parçacıkları nefes alabilen bir yapıya ve düşük toksisiteye sahip. Buna ek olarak kumaş, sadece kendi kendini tamir eden giysilerde kullanılmıyor, aynı zamanda sofistike giyilebilir elektroniklerin geliştirilmesi için bir ağ ortamı sağlıyor. Bu da firmaların ilgisini çekecek bir özellik gibi görünüyor.

Araştırmayı yapan ekip, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Sıvı metal kaplı tekstillere seçici olarak stres uygulamak, parçacıkların kırılmasını sağlıyor ve süzülmüş iletken yollar oluşturmak için birleşmesine sebep oluyor. Bu sayede de uyarıları yapabiliyor. İletken parçacıklar kesildiği zaman da kendi kendine iyileşebiliyor. Bu özellik sayesinde kumaş, kalp atışını ölçmek için kullanılabilecek.”

İlgili Makaleler

Bunların da ötesinde kumaş, potansiyel olarak ölümcül bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor. Ayrıca uzman ekip, LMT’nin antibakteriyel özelliklerinin, tekstil ürünlerini bozan ve vücudu enfekte eden bakteriyel kontaminasyonu önleyebilecek şekilde hazırlandığını söylüyor. Bu yüzden de sıvı metallerin vücut kokusuyla savaşabileceği belirtiliyor.

Hatta bu sebepten dolayı, malzemelerin hastane yataklarında ve hastane kıyafetlerinde kullanılması gerektiğini de dikkat çekiliyor. Ayrıca malzemenin geliştirilmesi de tüketicilerin kullanımı açısından akıllı giysilerde oldukça önemli bir adım. Akıllı giysiler uzun zamandır geliştiriliyor ve farklı alanlarda karşımıza çıkıyor. Bu yeni ürün de diğerleri gibi ilgi göreceğe benziyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu