Akıllı telefon satışlarında büyüme gören markalar Apple ve Xiaomi oldu

Gartner'ın yeni araştırmasına göre, dünya çapında akıllı telefon satışları 2020'nin 4. çeyreğinde yüzde 5,4 azaldı ve 2020 yılının tamamında yüzde 12,5'lik bir düşüşü yaşadı. Apple ve Xiaomi ise 2020'de büyüyen ilk beş markadan ikisi oldu.

iPhone 12 ile yükselişe geçen Apple, 2020’nin 4. çeyreği için bir numaralı küresel akıllı telefon satıcısı statüsünü yeniden kazanarak Samsung’u geride bıraktı. Samsung ise geçen yıl yıllık bazda yüzde 14,6’lık bir düşüş yaşamasına rağmen, tüm yıl sonuçlarında bir numaralı küresel akıllı telefon satıcısı konumunu korumaya devam etti.

Araştırma şirketi Gartner’a göre, 5G akıllı telefonun ve düşük-orta seviyeli akıllı telefonların satışı, 2020’nin dördüncü çeyreğinde pazar düşüşünü en aza indirdi. Tüketiciler harcamalarında temkinli davranırken ve bazı isteğe bağlı satın alma işlemlerinden vazgeçti. 5G akıllı telefonlar ve yeni kamera özellikleri ise bazı son kullanıcıları yeni akıllı telefon satın almaya veya bu çeyrekte mevcut akıllı telefonlarını yükseltmeye teşvik etti.

Gartner araştırması, 2021’de düşük segment 5G akıllı telefonların ve yenilikçi özelliklerin, son kullanıcıların akıllı telefon yükseltmeleri için belirleyici faktörler olacağını gösteriyor. Çin dışında uygun fiyatlı 5G akıllı telefonlara yönelik artan talep ise 2021’de akıllı telefon satışlarını artıracak.

2020’deki kasvetli retrospektif, Gartner’ın bu ayın başlarında yayınladığı daha iyimser bir projeksiyonu takip ediyor. Rapora göre, akıllı telefonların küresel satışları bu yıl 2020’ye göre yüzde 11,4 artışla 1,5 milyar adede ulaşacak. Geciken akıllı telefon değişimleri ve alt 5G akıllı telefonların kombinasyonu ise 2021’de akıllı telefon satışlarını artırmaya hazırlanıyor. Gartner analistleri, 2021’de akıllı telefon satışlarının 2019 seviyelerine yakın olmasını bekliyor.

Analist şirket 5G ağlarının hızlı çoğalması, kullanılabilirliğinin ve 5G özellikli akıllı telefonların artan çeşitliliğinin olgun pazarlarda ve Çin’de talebi yönlendireceğini söylüyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki talep ise daha iyi özelliklere sahip bir akıllı telefon ve isteğe bağlı bir özellik olarak 5G bağlantısı arayan alıcılar tarafından yönlendirilecek. Gartner, 5G akıllı telefon satışlarının 2021’de dünya çapında toplam 539 milyon adet olacağını ve bu yıldaki toplam akıllı telefon satışlarının yüzde 35’ini temsil edeceğini tahmin ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu