Apple, AR ön camı için patent başvurusunda bulundu!

Apple'ın patentine göre çeşitli sensörler kullanarak, görünür ışık kameraları, kızılötesi kameralar ve hatta radar cihazları gibi dışarıdaki dünyanın 3D modelini oluşturuyor.

Arabanızın gösterge panelinin iPhone’unuza bağlanıp favori Spotify çalma listenizi çalabilmesi nedeniyle oldukça yüksek teknolojik olduğunu mu düşündünüz? Belki de bizler Apple için Taş Devri’nde yaşıyoruz. Teknoloji devi, AR bir ön cam için patent başvurusunda bulundu. Bu sadece sürüşünüzü daha eğlenceli hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda yolculuk esnasındaki sürüş etkileşiminizi de değiştirecek.

Apple’ın patentine göre, çeşitli sensörler kullanılarak, görünür ışık kameraları, kızılötesi kameralar ve hatta radar cihazları gibi dışarıdaki dünyanın 3D modeli oluşturulacak. Bu model her türlü faydalı veya potansiyel olarak dikkat dağıtıcı bilgi için hizmet ediyor. Hayal edin, otoyolda ilerlerken şeritlerin üstünde süzülen oklar görüyorsunuz ve sizi çıkışınıza yönlendiriyor. Ya da yol işaretlerini vurgulayan veya olası tehlikelere dikkat çeken bir sistem düşünün. Apple’ın patentine göre, çok hızlı sürüyorsanız simüle edilmiş hız kesicileri gösterebilecek. Çünkü beyninizi 113 km/s hızla bir tümseğe çarpıyormuş gibi düşündürmek, “yavaşla” demenin hiçbir şekilde yerine geçmez.

Bu konsept, adeta bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi geliyor. Ancak gerçek dünyadaki bazı zorlukları düşünmek gerekiyor. Öncelikle, tüm bir ön camı yüksek kaliteli bir AR ekranına dönüştürmek hiç de kolay değil. Patent bu işin nasıl çalışacağı konusunda biraz belirsiz, bu da biraz aceleci davranıldığını düşündürüyor. Ve güvenliği unutmayalım.

Apple’ın AR ön camı için patent resimleri

Apple patent resimleri
Apple patent resimleri

Araba içinde AR fikri tamamen yeni değil. Arabalarda HUD (Head-Up Display) ekranları uzun yıllardır bulunmakta. Ancak bunlar sadece sürücünün hemen önündeki belirli bir alana sınırlıdır. Shenlan S7 piyasadaki en büyük HUD’lardan birine sahip. Mercedes-Benz bu alanda zaten deneyim sahibi. BMW de yakın gelecekteki Neue Klasse EV modeliyle sınırları zorlamak istiyor. Dolayısıyla, Apple burada tekerleği yeniden icat etmiyor. Ancak Apple’ın tarzı gereği bunu bir sonraki seviyeye taşıyor.

Düşünülmesi gereken başka bir şey de “cool faktörü.” Apple, teknolojiyi sadece işlevsel değil aynı zamanda son derece çekici hale getirme konusunda bir yeteneğe sahip. Eğer bunu başarabilirse, tüketicilerin araçlarından beklentilerine yeni bir standart belirleyecek gibi görünmekte. Ancak gerçekçi olalım, bu hala bir patent. Gerçekten satın alabileceğiniz bir ürün haline gelmesi için uzun bir yol var. Sonuç olarak, AR ön cam, otomotiv teknolojisinde devrim niteliğinde bir adım. Bunun yanı sıra piyasaya henüz ulaşamamış havalı fikirlerin uzun listesine bir giriş diyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu