Apple, devrim niteliğindeki karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro’yu tanıttı

Devrim niteliğindeki Vision Pro, gerçek dünyayı sanal öğelerle birleştirerek kullanıcılara benzersiz bir deneyim sunuyor.

Teknoloji devi Apple, dünyanın dört bir yanından geliştiricileri bir araya getiren WWDC 2023 etkinliğinde heyecan verici duyurular gerçekleştirdi. Şirket, uzun zamandır beklenen karma gerçeklik alanında yeni bir dönemi başlatacağı Vision Pro adındaki başlığını tanıttı. Bu yeni başlık, gerçek dünyayı sanal öğelerle birleştirerek kullanıcılara benzersiz bir deneyim sunuyor. Bunların yanı sıra Apple, iOS 17 güncellemesi, 15-inç MacBook Air ve M2 Ultra çipi gibi bir dizi yenilikçi ürün ve güncellemeyi de duyurdu.

Vision Pro, gerçekçi görüntü kalitesi ve üstün ses deneyimi ile dikkat çekiyor. Kullanıcılar, başlığı takarak sanal bir dünyaya adım atabiliyor ve gerçek dünya ile sanal gerçeklik arasında sorunsuz bir geçiş yapabiliyorlar. Kullanıcılar, Vision Pro’nun içinde ellerini kullanarak sanal bir klavye ve fare ile etkileşime girebiliyorlar. Bu, ofis ortamında çalışırken verimliliği artıran büyük bir kolaylık sağlıyor.

Apple, güvenlik konusunda yeni bir adım atıyor ve Vision Pro başlığında kullanacağı yenilikçi bir özellikle dikkat çekiyor. Şirket, parmak izi ve Yüz Kimliği gibi geleneksel yöntemlerin yerine, göz tanıma teknolojisi olan iris tanımayı kullanacak. Vision Pro başlığı, kullanıcının göz bebeklerini görünmez LED ışıkla tarayarak, Optik Kimlik adı verilen bir sistem aracılığıyla doğrulama yapacak.

Optik Kimlik sistemi, kayıtlı göz bilgileriyle taranan verileri karşılaştırarak kullanıcının güvenli bir şekilde oturum açmasını sağlayacak. Bu ileri teknoloji, sadece parolaların yerine geçmekle kalmayacak, aynı zamanda Apple kullanıcılarına App Store’da alışveriş yapma ve Apple Pay’i kolaylıkla kullanma imkanı da sunacak.

Birden fazla harici ve dahili sensör ve kamera kullanarak Apple, karma gerçeklik gözlüğünde tamamen ses girişlerine ve el/göz hareketlerine dayanmayı planlıyor. Bu nedenle, bir kullanıcının cihazı takarken bir kişinin tepkilerini görebilmesi için kulaklığın dışında bulunan kavisli bir ekranı kullanarak EyeSight adlı yeni bir özellik geliştirdi. Gözlüğün olabildiğince hafif olması için Vision Pro özel bir alüminyum alaşımdan işlendi. Ayrıca baş bandının içine yerleştirilmiş olan her iki tarafta da bulunan çift sürücülü ses kapsülleri, mekansal ses sağlıyor. Kulaklığın ağırlığını daha da azaltmak için Vision Pro, kulaklıkla bir kabloyla bağlı olan harici bir bataryaya da sahip.

Optik açıdan Vision Pro, Apple’ın 23 milyon piksel sunan dual 4K mikro-OLED ekranlara sahip özel üç öğeli bir lens kullanıyor. İçeride IR kameralar ve LED aydınlatıcılar varken, cihazın dışında LiDAR ve geleneksel kamera sensörleri bulunuyor. Tüm kulaklığı güçlendiren şey, Apple’ın visionOS’u olup, şirketin yeni R1 çipi ve bir M2 işlemci ile birlikte bağımsız performans sunmak için çalışması. Ayrıca Safari gibi tanıdık uygulamaları kullanabilirken gerçek dünyadaki nesneler veya insanlarla etkileşimde bulunma yeteneğine de sahipsiniz. Apple, Vision Pro için özel olarak tasarlanmış yeni bir App Store sürümü de oluşturduğunu belirtiyor.

Vision Pro kullanıcıları, Apple’ın “Persona” adını verdiği dijital bir temsil ile kendilerini ifade edebilecek. Bu temsil, kullanıcının verileri ve yeni bir makine öğrenme algoritmasıyla oluşturuluyor. Ayrıca, daha ciddi işler yapmak isteyenler için Vision Pro’yu bir Magic Keyboard ve Trackpad ile eşleştirebilir ve daha geleneksel bir masaüstü kurulumu oluşturabilirsiniz.

Vision Pro’nun bir diğer özelliği de Apple’ın ilk 3D kamerasını içermesidir. Apple, kameranın derinlik bilgisi ekleyerek özel anları yakalamak için kullanılabileceğini ve aynı zamanda bir kişinin video kaydedip kaydetmediğini net bir şekilde belirtebileceğini söylüyor. Alternatif olarak, sadece TV veya filmleri izlemek için kullanmak isterseniz, 100 fit genişliğinde bir sanal ekran üzerinde videolar izlemek için özel bir mod bulunuyor. Oyunlar için Apple, Vision Pro’nun Apple Arcade kütüphanesinden 100’den fazla farklı başlığı desteklediğini ve ihtiyaç duyulduğunda kulaklığın bir PS5 veya Xbox kontrol cihazıyla eşleştirilebileceğini söylüyor. WWDC 2023’te Apple ayrıca, Disney ile bir ortaklık duyurdu ve Vision Pro için Disney+ uygulamasıyla ilgili yeni deneyimlerin ipuçlarını verdi. Bunlar arasında Disney+ üzerinde şovları izleme şekillerinin geliştirilmesi, basketbol maçları için AR demo ve daha fazlası yer alıyor. Bununla birlikte, bu demo videolarının çoğunun hala üzerinde çalışıldığı görünse de, Disney CEO’su Bog Iger, Disney+ uygulamasının başlangıçta Vision Pro’da kullanılabileceğini duyurdu.

Son olarak, dijital içeriği fiziksel dünyayla harmanlayan ve ‘yeni bir çağın habercisi’ olarak tanımlanan Vision Pro, 3 bin 499 dolardan (75 bin TL) satışa sunuldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu